Za tiste, ki prvič slišite za atlas, naj povem, da je to prvo vratno vretence in ima zelo veliko vlogo na pojav bolečin v hrbtenici.

Pa se osredotočimo na zgornji del. Ko je atlas v pravilni legi ima nalogo, da ”nosi” glavo. To pomeni, da se lobanja lepo prilagaja atlasu, takrat je obremenitev na sklepne površine atlanto – okcipitalnega sklepa pravilna. Ko se pa atlas premakne iz pravilne lege, se sile porušijo.

Kaj to v realnosti pomeni? Da težo glave (3 – 7 kg) prevzamejo mišice ramenskega obroča. Te mišice postanejo napete, preobremenjene, trde, zategnjene in polne vozlov. V naslednji stopnji prično te mišice pritiskati na lokalne živce, kar povzroča mravljinčenje rok, izgubo moči v rokah, pojav teniškega komolca, sindrom karpalnega kanala, bolečine v ramenih, tenzijski glavobol,…

Bolečine v hrbtenici

Z nastavitvijo atlasa si lahko pomagate tudi pri znižanju krvnega tlaka

Tukaj lahko omenim še zvišanje krvnega tlaka. Atlas in zategnjene mišice pritiskajo na žile in tako vplivajo na zmanjšan pretok krvi v možgane. Ker možgani potrebujejo kri za normalno delovanje, to prisili srce, da začne bolj potiskati kri po telesu – nastanek hipertenzije.

In še en nasvet. Naravna snov za nižanje krvnega tlaka je tudi cimet. V limonin sok (limonado) dodajte polovico čajne žličke cimeta in ga na tešče popijte. Nekaterim pomaga. Zraven je pomembna še redna telesna aktivnost.

Ker kronična obremenitev mišic privede do kroničnega vnetja se lahko iz tega razvije tudi fibromialgija – kronično vnetje mehkih tkiv. Napačna pozicija atlasa ponavadi skrajša in deformira globlje plasti vratnih mišic. Tam so periligamentne estrukture, ki povezujejo mišice z lastnimi živčnimi potmi. Vnetje in mišične motnje, ki jih atlas povzroči, zaradi svojega slabega položaja lahko dražijo zelo pomembne živčne poti, ki bi lahko bili odgovorne za večjo občutljivost na bolečino, značilno za fibromialgijo. 88% bolnikov z boleznimi, povezanimi s fibromialgijo, poroča o opaznih olajšavah, izboljšanju svojih simptomov in kakovosti življenja za 80 % ali več.

Bolečine v hrbtenici atlas profilax

Še en nasvet, kako si po naravni poti zmanjšate vnetje, je uživanje kurkume (ta naj bo ekološke pridelave). Priporočena količina je ena čajna žlička na dan, zaužiti jo morate z maščobo, da se v telesu lažje resorbira.

Torej, če ste se našli v zgornjem opisu, si lahko enostavno pomagate z nastavitvijo atlasa po AtlasPROfilax metodi, ki je popolnoma varna in temelji na masaži mišic in vezi, ki se pripenjajo na atlas. Več si lahko preberete tudi na www.atlasprofilax-slo.si.