Ljudje z insomnijo ali nespečnostjo težko zaspijo, ostajajo budni čez noč ali se zbudijo že zelo zgodaj zjutraj. Tukaj je nekaj nasvetov, kako si pomagati.

Eno uro pred spanjem zatemnite luči v bivalnem prostoru. Vsaj 30 minut pred spanjem počnite nekaj, kar vas sprošča. Privoščite si tuš, kopel, berite knjigo … V glavnem ne glejte televizije, računalnika ali telefona, saj te stvari vaše mogžane preveč stimulirajo.

V spalnici izklopite vse elektronske naprave, saj lahko magnetni pulzi teh naprav motijo delovanje vašega telesa. Prav tako zatemnite sobo do čiste teme. Globoko pomirite svoje telo in počasi dihajte, s trebuhom. Osredotočite se na dihanje in štejte vdihe. Tako ”izpraznite” misli.

Zvečer se izogibajte telovadbi, saj ta dvigne nivo adrenalina in telo poživi. Prav tako ne uživajte pijač s kofeinom. Če po 20 minutah ležanja v postelji ne morete zaspati, odidite v drug prostor in si izberite aktivnost, ki vas pomirja (poslušanje glasbe ali branje knjige). Če ležite budni v postelji lahko razvijete nezdrav vzorec med vašim spalnim okoljem in budnostjo.

Vsako jutro se zbujajte ob isti uri. Četudi ste imeli težavo zaspati in se zjutraj počutite utrujeni, se potrudite vstajati ob isti uri, tudi med vikendi. Takšno ravnanje prilagodi vašo telesno biološko uro in pomaga pri večernemu spanju. Pomembno je tudi, da hodite v posteljo pravočasno, do 23.00 ure. Tako omogočite telesu možnost za regeneracijo in počitek.

Velikokrat pa težave s spanjem povzroča hormon melatonin. Ker se v telesu ne izloča pravilno in je njegova koncentracija zvečer napačna, to vpliva na vaše možgane. In ker ne dobijo informacije, da morajo iti spat, so ves čas v akciji. Rezultat? Slabo spanje. Hormon se lahko uravna z nastavitvijo atlasa po AtlasPROfilax metodi. Ta pomaga, da v vaše možgane pride več krvi s kisikom, hipofiza, ki izloča hormon melatonin, pa deluje pravilno in uravna njegovo koncentracijo. S tem se konča vaša (nadležna) težava s spanjem. Več si preberite tudi na www.atasprofilax-slo.si.