Živimo z mislijo, da smo prezasedeni, premajhni, prešibki, pregrdi… preveč vse, da bi naredili nekaj dobrega za naš planet. Ne verjamemo, da imamo moč, s katero lahko poskrbimo za boljši jutri in izboljšamo življenje nekomu na tem planetu, zdi se nam potrata časa, saj tako ali tako ne more ena oseba ničesar narediti.

Tukaj sem, da vam povem, da se motite in da se sprememba začne pri vas

En stavek, en nasmeh, ena knjiga, ki jo podarite nekomu – ena stvar lahko povzroči verižno reakcijo dobrodelnosti in pozitivne spremembe in vse se je začelo pri vas, z enim samim dejanjem. Zato bi z vami rad delil nekaj idej, s katerimi lahko povzročite to dobrodelno verižno reakcijo in morda nenamerno spremenite življenje več ljudem.

  1. Ko greste po cesti, se nasmehnite neznancu, kajti ne veste ali je to morda vse kar potrebuje, da odvrne misel proč od samomora. Morda je imel težak dan v službi in bi se doma začel prepirati z ženo, vendar ga je vaš nasmeh opomnil, da je na svetu še dobro in da niso vsi proti njemu.
  2. Katera knjiga vam je spremenila življenje? Podarite jo osebi, katera veste, da jo potrebuje, kajti prav možno je, da jo bo le ta podarila nekomu drugemu, ko jo bodo le tej potrebovali.
  3. Podarite stara oblačila in igrače ljudem v stiski; v Sloveniji imamo veliko organizacij, ki nam pri tem lahko pomagajo. Samo pomislite, koliko ljudi se lahko ogrne v stare plašče na katerih se nabira prah v vašem domu in koliko otrok se bo nasmejalo ob plišastih medvedkih, katerih ste se vi že naveličali.
  4. Posadite drevo. V svetu kjer drevesa sekamo vsako sekundo, bo novo drevo v bližnjem gozdu posadilo upanje v bolj zeleni svet. Vsak hrast je bil enkrat majhen želod; bodite vi tisti, ki boste pomagali Zemlji, da bo obdržala svoja zelena pljuča.
  5. Poberite smeti s pločnika ali pa si vzemite eno uro za čiščenje bližnjega parka; kaj veste, morda se vam pa še kdo pridruži in postane čistila akcija, lahko pa vam tudi zagotovim, da vam bo mati Narava hvaležna.
  6. Odločite se, da boste celi dan samo poslušali ljudi. Ponudite jim ramo na katero se lahko oprejo, naj vam povedo vse tegobe, ki jih pestijo in vam izlijejo srce. Večkrat ljudje sploh ne potrebujejo nasveta, le uho, ki je pripravljeno poslušati.
  7. Namesto z avtom, se v službo peljite z avtobusom ali vlakom; ne samo da boste bili bolj okolju prijazni, imeli boste tudi priložnost začeti pogovor z osebo, ki bo sedela nasproti vam (morda le nasmeh, če ste sramežljivi).

To je le nekaj idej, s katerimi lahko začnete verižno reakcijo dobrodelnosti in tako pomagate polepšati svet ne samo eni osebi, ampak celi skupnosti. Večkrat se nam zdi, da eno samo dejanje kot je nasmeh nima moči spreminjati smeh, ampak tako se vse začne. Vsaka ljubezen, pa če je to do osebe ali živali, se je začela z nasmehom – samo spomnite se nasmeha, ki se vam je prikradel na obraz, ko ste prvič videli svojega psa ali pa osebo s katero ste v zvezi.

Že Gandhi je rekel, da naj bomo sprememba, ki jo želimo videti v svetu, zato vas danes vprašam – česa si želite več na tem svetu in kaj lahko danes VI naredite za to?