Dandanes je skoraj vsak človek že kdaj vsaj slišal za meditacijo, če jo še ni poskusil tudi sam. Kaj je meditacija? Je meditacija lahko že sama sebi namen? Velikokrat naletim na koga, ki reče, da bi rad meditiral, ker se mora malo sprostiti. Je meditacija namenjena temu?

Meditacija v osnovi ni sproščanje, ampak ‘zavestno ustvarjanje’. Ni počivanje, je namensko poglabljanje vase. Prav tako ni koncentracija na nekaj, temveč ravno nasprotno – je metoda, s katero odpremo zavest in ne zožujemo svoje osredotočenosti kot pri koncentraciji.

Sicer pa je res, da meditacijo lahko uporabljamo v veliko različnih namenov. Res je, da meditacija pripomore k boljši zmožnosti koncentracije. Res je, da sprošča. Res je, da nas umirja in nam ‘spočije um’ … in še mnogo več. Zakaj torej meditirati in kako?

Obstaja veliko različnih predstav o tem, kaj je meditacija. Te so odvisne od ozadja, iz katerega človek prihaja in od že slišanega o meditaciji, na žalost pa premalokrat od lastnih izkušenj z meditacijo. Nekateri si jo predstavljajo kot neke vrste molitev, ki je verodostojna samo v njihovi religiji. Drugi mislijo, da je meditacija nekakšna eksotična praksa, pri kateri imajo nemalokrat v mislih kakega s pepelom posutega jogija pod drevesom. Spet tretji zagovarjajo, da meditirati pomeni ‘misliti na nič’, lebdeti, sanjariti ali astralno potovati …

Kaj pa je v resnici? In ali obstaja en, univerzalni odgovor na to vprašanje? Tudi pri meditaciji, tako kot pri mnogih, če ne vseh stvareh v življenju, je tako, da obstaja več načinov in več poti. Nekateri so bolj učinkoviti od drugih, v nekaterih se določene osebe bolj najdejo kot druge in ene imajo drugačen namen kot druge. Prav in narobe pravzaprav ne obstaja, obstajajo le splošne lastnosti, ki nosijo pomen meditacije. Vsekakor je meditacija stanje, v katerem se umirimo in poglobimo vase. Lahko to dosežemo le sede s prekrižanimi nogami in zaprtimi očmi? Kaj pa sprehodi v naravi, ples, slikanje, kuhanje, poslušanje ali igranje glasbe, molitev, ljubljenje, petje? Katerakoli dejavnost, ki umirja um, je pravzaprav meditacija.

Zanimivo pa beseda meditacija izvira iz latinske besede meditatus, ki zajema pomene, kot so poglobljeno razmišljati, osredotočiti se, uriti um in načrtovati, po nekaterih navedkih pa celo zdraviti. To torej pomeni, da meditacijo lahko uporabljamo za veliko različnih stvari, med drugim tudi za načrtovanje nečesa oziroma ustvarjanje in zdravljenje. Ustvarjanje in zdravljenje česa? Tega, kar se namenimo ustvariti ali zdraviti. Dokazano je, da meditacija na primer med drugim zmanjša stres in nevarnost obolenja za boleznimi, povezanimi s stresom, poleg tega pa naše telo očisti strupov, uravnovesi našo energijo, nam dvigne zavest, izboljša koncentracijo ter nas poveže s samim seboj in našimi duhovnimi resnicami. Poleg tega z njo lahko vizualiziramo svoje življenje takšno, kakršnega si želimo, ali dobimo navdih za najprimernejše delovanje na vseh področjih. Meditacija nam torej pomaga na telesni, umski, energetski, čustveni in duhovni ravni ter v naše življenje lahko vpelje več zdravja, harmonije, ljubezni in sreče.

 

Katarina Čuk

 

Ustvarjalka meditacij in afirmacij Full Bliss Si in KamAlaCard Food meditation

 

www.fullblissliving.com

https://www.facebook.com/pages/Full-Bliss-Si/150341701834114

https://www.facebook.com/FullBlissLiving

 

Foto: Instagram