Za svoj imunski sistem najlažje poskrbimo tako, da se redno gibamo in uživamo kvalitetno hrano. Pomembna je tudi zadostna količina spanja, bolj učinkovite ure spanja pa so tiste pred polnočjo.

Krepilna hrana za imunski sitem je tista, ki vsebuje:

  • probiotike – kefir, kisana repa in zelje,
  • prebiotike – polnovredna žita, zelenjava in sadje,  
  • vitamin E  – sončnice, mandlji, avokado, jajca,
  • cink – meso, ajda, fižol,
  • vitamin C – surova zelenjava in sadje.

Z odpornostjo najpogosteje povezujemo vitamin C, ki skrbi za  obrambo telesa pred okužbami virusov, bakterij in glivic.

Kakšen je pomen vitamina C?

Je eden najpomembnejših antioksidantov, preprečuje nastanek mnogih bolezni ter nekaterih vrst raka. Antioksidanti preprečujejo poškodbe v našem telesu in zagotavljajo kar najbolj kakovostno obnovo telesa.

Da bi telesu zagotovili največ koristi od vitamina C, je dobro, da jemo hrano bogato z vitaminom C večkrat na dan po malem, saj se vitamin C  topi v vodi in ga telo ne more shraniti, kot to velja za vitamine A,D,E in K, ki so topni v maščobah. Čez dan ga veliko izločimo z urinom. Zato je smiselno, da jemo hrano bogato z vitaminom C skozi cel dan v manjših obrokih.

Hrana, ki vsebuje na 100 g porcijo največ vitamina C:

 Rumena in zelena paprika   177 – 183 mg 
 Ohrovt  120 mg 
 Brokoli  93 mg 
 Koleraba  62 mg 
 Zelje  42 mg
 Kivi  105 mg
 Pomaranče  59 mg
 Ananas  48 mg
 Črni ribez  181 mg

VIR: www.nutris.org.

Dnevna potreba odraslih po vitaminu C znaša od 90 do 105 mg, po smernicah NIJZ za leto 2016. Imunski sitem slabi predvsem bel sladkor in predelana, premastna hrana. Pri krepitvi imunskega sistema lahko pomaga še uživanje matičnega mlečka, česna in čebule.

Ključno je torej jesti veliko zelenjave, enako sadja, oboje najbolje surovo. Nekajkrat v tednu malicajte kefir, sladkarije je smiselno omejiti na 100 kcal na dan oz. 418kJ. Spanec je izjemnega pomena.

NE SPREGLEJTE: Če se želite naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in sestavi optimalnega jedilnika, vas vljudno vabim, da se nam pridružite na 10-tedenskem tečaju Temelji zdrave prehrane in zdravega jedilnika, ki ga organiziramo v Ljubljani.

Je uspešno zaključila magistrski program Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Način prehranjevanja kot preventiva proti sladkorni bolezni ji predstavlja velik izziv, pri tem ji pomaga lastna izkušnja izgube teže. Ukvarja se s prehranskim coachingom. Ljudem svetuje pri dolgoročni izgubi teže in spremembi prehranjevalnih navad. V osebno prilagojenih načrtih prehrane poudarja domačo, sezonsko in predvsem preprosto hrano. Je velika ljubiteljica narave in teka. V domačem nasadu ameriških borovnic rada preživi svoj prosti čas in si zbistri misli.