Vsaka nezvestoba v zakonu pusti globok prepad. Poruši se zaupanje, stalno je prisotna negotovost in strah, kdaj se bo ponovno zgodilo. Zakonec se čuti izdan, prevaran, zavržen, predvsem pa nastaneta grozna bolečina in nepopisno trpljenje. Oseba, ki prevara, največkrat nima stika s sabo in notranjega nadzora, zato tudi ne doživlja, da zadaja grozno bolečino, obenem pa si na ta način zapira pot, da bi jo imel nekdo zares rad.

Objem Prevara, ki ni fizična oziroma seksualna, se mogoče komu zdi neškodljiva. Ko oseba odpre svoj čustveni svet v vsej svoji ranljivosti drugi osebi, ki pa ni njen partner, govorimo o čustveni prevari. Pomeni, da se oseba čustveno preda drugi osebi in odpre svoj svet z vsemi težavami, lepotami, potrebami, ki naj bi jih delila s svojim zakoncem. Lahko jo opišemo tudi kot zelo tesno prijateljstvo z nekom, ki osebi lahko da tisto, po čemer neizmerno hrepeni in čuti, da je v partnerskem odnosu ta potreba nezadovoljena.

Čustvene prevare se lahko začnejo z daljšimi pogovori po telefonu, internetu, srečevanjih na kavi, sprehodih, skupnih aktivnostih…. Če preživite veliko časa s prijateljem, ki vas obenem še privlači, če se prepuščate fantazijam in se sprašujete ali sva res samo prijatelja ali vse to že prestopa mejo, ste verjetno že v čustveni aferi.

Nekaj znakov, ki kažejo lahko na čustveno afero:

  • Veliko razmišljate o tej osebi, celo zaspite in se zbudite z mislijo na to osebo ali celo sanjarite o njej. O tej osebi ne morete nehati razmišljati.
  • To osebo primerjate s svojim zakoncem.
  • Vedno več časa preživljate s svojim prijateljem ali sodelavcem. Dogaja se, da celo več časa kot s svojim zakoncem.
  • Intimnost, ki naj bi jo delili s svojim zakoncem delite s prijateljem. Vedno manj se pogovarjate z zakoncem, s prijateljem pa vedno več, tudi o svojih zakonskih težavah.
  • Imate občutek, da morate skrivati prijateljski odnos, saj zakonec tega odnosa ne bi razumel.
  • S prijateljem se sestajate na skrivaj, skrivate sporočila, si z njim dopisujete na način, da vaš zakonec tega ne bi odkril (npr. ponoči, v drugem prostoru, v službi, brišete sporočila,…).
  • Prijatelj vas zelo privlači.

Če ste si z nekom zelo blizu in to ni vaš zakonec, ter imate občutek, da je odnos neprimeren, je pomembno, da se iskreno vprašate o vaših občutkih do te osebe. Pomembno je tudi, da se postavite v kožo svojega zakonca in se iskreno vprašate, kako bi bilo meni, če bi bilo obratno.

V odnosu, kjer ni zaupanja, se težko najde prostor za ljubezen. Dokler se zakonca ne bosta odločila kaj želita, bo v odnosu vladalo trpljenje, zato je pomembno, da se soočita s tem, kar se dogaja. Zanikanje, tolažba, da bo mogoče bolje, samoobtoževanje, vse to zakon na nek način umetno drži skupaj.

Iskrenost do sebe in iskrenost do zakonca je tista pot, ki lahko prepreči emocionalno prevaro. Zelo pomembno je, da med njima teče odprta komunikacija, ter da zakonec, ki meni, da gre v čustveno afero podeli svoje občutke in skrbi z zakoncem. Soočanje z emocionalno prevaro je lahko za zakonca velik izziv. Pri soočanju jima bo lahko v veliko oporo zakonski in družinski terapevt. Noben odnos ni nekaj samoumevnega, za vsak odnos se je treba truditi, truditi se za bližino, za pogovore in skupno rast.