Čas je za temno! Kadar smo v dilemi, kako sestaviti zdrav in uravnotežen obrok, lahko uberemo preprosto bližnjico! Moj današnji nasvet je, da jemo čim bolj pisano. To pa (predvsem v tem letnem času) sploh ni težko!

BEFIT LOGO VELIK

Zelenjava in sadje sta v prvi vrsti bogata s številnimi barvami in njihovimi odtenki. Žita prav tako, meso in ribe tudi, mleko in izdelki so nekoliko bolj enotnih barv, pa vseeno. Dobro je, da izberemo raznovrstne barve in tako zagotovimo res vsa hranila za naše telo. Vsaka barva zelenjave in sadja s seboj prinese raznovrstna fitohranila.

Prišel je čas, ko dozoreva temno obarvano sadje. Temu bom v tokratnjem članku namenila največ pozornosti. Borovnice se počasi poslavljajo, sedaj zorijo robidnice, aronija, temne fige, slive in tudi grozdje je že. Tudi nekaj predstavnikov zelenjave je obarvanih vijolično-modro. Če dobro pomislimo, so ta živila na voljo le kratek čas. Domače seveda, ne tisto iz daljnih krajev. Izbirajmo seveda sezonsko in izkoristimo »temne barve« sebi v prid!

ANTOCIANINI- vodotopni pigmenti iz skupine fenolnih spojin- skoncentrirane najdemo v vijoličnem in modrem sadju in zelenjavi. Uživanje hrane bogate z njimi zmanjša poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali na naše telo in delujejo kot antioksidanti. Preprečujejo nastanek vnetij v telesu. Torej lahko delujejo res na čisto vsako celico našega telesa! Med drugim nižajo tveganje za srčno- žilne bolezni, diabetes in raka. So prava »hrana za možgane«, saj jih varujejo pred staranjem in preprečujejo možgansko kap.

Z antocianini je bogato v jagodičevje (aronija, borovnice, robide), grozdje, slive, melancani, vijolična paprika, rdeče zelje, pesa, čebula in radič. Sadje vključimo v zajtrk ali malico, obilico zelenjave pa si privoščimo za kosilo in večerjo!

Aronija – jo poznate?

Je pravi čudež narave, saj se lahko pohvali z najvišjo vsebnostjo antioksidantov med vsem do sedaj raziskanim sadjem! In še pri nas uspeva! Ima kar 67 % višji antioksidativni potencial kot borovnice in 90 % višji kot brusnice. Bogata je s cinkom, kalijem, folno kislino, vitamini skupine B, C in E. Vsebuje antocianine, elagovo kislino in kvercetin. Zaradi sorbitola je primerna tudi za sladkorne bolnike. Kožica aronije vsebuje še tanine, ki ji dajo trpek okus.

A nas naj to ne odvrne od tega, da dnevno ne bi zaužili vsaj 30 plodov. S tem namreč delujemo preventivno proti vsem boleznim sodobnega časa. Preventiva… četudi malce trpka je vedno boljša kot kurativa. Poskusite! Dodate jo lahko v kosmiče, smoothije, ali pa jo uporabite za pripravo ozimnice (saj je njeno delovanje tako močno,da se tudi po toplotni obdelavi obdrži precej koristnih snovi). Ali pa jo preprosto pojeste samo, stisnete zobe, in si rečete… :»Za zdravje gre«!

aronija 2