Kako popestriti predavanje, da bo postalo zanimivo za večino občinstva?

Se vam večkrat zgodi, da med predavanjem opazujete svoje občinstvo in izgleda popolnoma nezainteresirano? Zdolgočaseno tipkajo sms sporočila, berejo revije, klepetajo ali rišejo srčke po klopeh? Seveda morate biti najprej med tistimi junaki, ki svoje občinstvo sploh opazijo…Pa si poglejmo v čem je težava in kako se na hitro rešiti. V kolikor bi želeli nekoliko popestriti predavanje, da bo postalo zanimivo za večino, se poslužujte klasičnih trikov, ki vedno delujejo.

V kolikor bi želeli nekoliko popestriti predavanje, da bo postalo zanimivo za večino, se poslužujte klasičnih trikov, ki vedno delujejo. Za začetek lahko samo nekoliko sprememenite svoj položaj. Če ljudje gledajo vedno isto ozadje, se tega enostavno naveličajo in jih utrudi. Verjetno uporabljate računalniško pripravljeno prezentacijo, zato pazite, da se ne postavite pred njo, temveč ob prezentacijo. Vsekakor pa je prepovedano »predavanje prezentaciji«, kar pomeni, da se obrnete s hrbtom proti občinstvu, saj boste takrat izgubili vso pozornost. Če vam prostor to dopušča, se premaknite na primer z leve na desno stran prezentacijskega platna, lahko pa se tudi nekoliko sprehodite po učilnici.

Sama prezentacija vam vzame veliko pozornosti, z njo pa si lahko tudi pomagate. V njej premaknite na kakšne svetlejše elemente, kot so bili do sedaj. Še bolj učinkovita pa bo sprememba medija – velikokrat si pomagamo z različnimi filmčki in podobnimi vložki, ki poslušalce nekoliko razbremenijo in nasmejijo. Uporabite lahko tudi popolnoma drug medij, kot je na primer tabla. Če že dve uri poslušajo le vas, bodo z veseljem poslušali nekaj svežega, zato je na odru vedno dobrodošel nov govorec – poskušajte vključiti kakšnega gosta ali nekoga iz občinstva. Sploh vključevanje občinstva vam bo prineslo takojšnjo pozornost, a potrudite se da ne bo ostalo pri tem, da vi sprašujete nekaj že petintridesetič, odgovorov pa nikjer. Poskusite postaviti enostavna vprašanja in jih k sodelovanju spodbuditi s kakšnim svojim primerom. Takoj, ko se bo opogumil prvi iz občinstva, bodo hitro sledili še drugi. Če ne gre drugače, apelirajte na tiste, ki se z veseljem vedno izpostavijo pred občinstvom in hitro se bo odprla pot tudi ostalim. Seveda pa naj vam ne prevzame predstavitve v celoti kdo od nadebudnežev iz občinstva.

javno nastopanje 1

Za nezainteresiranost občinstva ni vedno kriva vaša slaba prezentacija – lahko je tudi tema zelo težka in nezanimiva za poslušanje. Pretehtajte tudi, kako utrujeni so ljudje od predhodnih prezentacij in predavanj. Če je ura pet popoldne je razumljivo, da je za njimi že kar nekaj utrujajočih zadev in mogoče potrebujejo samo krajši odmor, da se nekoliko osvežijo. Odmor pomaga tudi pri tem, da se ljudje med seboj bolje spoznajo in predebatirajo do sedaj slišane teme. Po odmoru bodo tako pripravljeni na sprejem novih informacij, o katerih bodo tudi bolj kritično razmišljali.

Če vam kakšni nezainteresiranci v občinstvu poskušajo tudi konkretneje motiti predavanje s klepetanjem in šaljivimi pripombami jih lahko poskusite izpostaviti pred skupino – postavite jim kakšno vprašanje, na katerega ne bodo znali odgovoriti in zelo verjetno ste rešeni vsaj za nekaj časa.

Mimogrede, Nina Simić, avtorica članka, lahko postane tvoja osebna trenerka za javno nastopanje, obiščeš pa lahko tudi njene odlične delavnice.

Nina odlično svetuje in že kar nekaj let uspešno vodi delavnice s področij javnega nastopanja, iskanja nove zaposlitve ter osebnih financ. Uživa v osebnem svetovanju, njena misija pa je pomagati ljudem do polnejšega in udobnejšega življenja. Pišete ji lahko na nina.simic@gmail.com. Več o delavnicah izveste pa na www.javnonastopanje.com.