Z bralko naše spletne strani smo govorili o menstrualni skodelici Lalicup in njeni izkušnji s samim izdelkom. Povedala je nekaj besed o prednostih skodelice, navajanju na vstavljanje in izstavljanje ter, tako rečeno, opisala celoten proces privajanja na uporabo.

Zakaj si se odločila za preizkus menstrualne skodelice? Kaj te je popolnoma prepričalo?

Prvotno sem se za uporabo odločila predvsem zaradi cenovne dostopnosti. Vložki in tamponi so dragi, sama sem zanje v letu dni porabila precejšen znesek denarja. Odkar obiskujem univerzo, sem vstopila v popolnoma samostojno življenje. To je pomenilo, da sem morala strogo spremljati mesečne stroške. Ko sem na spletu zasledila članek o menstrualni skodelici Lalicup, sem se po nekaj minutah premisleka odločila za nakup.

Veliko prednost opazim predvsem v vzdržljivosti skodelice. Zahteva manj dela, saj si jo zamenjam le dvakrat na dan (prvi dan si jo zaradi močnejšega toka običajno zamenjam trikrat).

Kako dolgo že porabljaš menstrualno skodelico? Si razmišljala o tem, da bi se vrnila k vložkom?

Uporabljam jo od maja letos, torej dobrih šest mesecev. V pol leta nisem niti enkrat pomislila, da bi menstrualno skodelico nadomestila z vložki, saj je dodobra izboljšala moje življenje.

Kakšna je bila tvoja prva izkušnja z menstrualno skodelico?

Prvič, kot pričakovano, menstrualne skodelice nisem znala pravilno namestiti. Ker se mi je tisti dan mudilo v Ljubljano na faks, sem se odločila, da tokrat zadnjič uporabim vložke – čista napaka z moje strani. Po treh urah vožnje sem tako rečeno sedela v luži krvi. Ob tem sem se spomnila predvsem na to, kako nezanesljivi so vložki (premočilo mi je kljub temu, da sem uporabljala nočne!).

Po tej neprijetni situaciji sem se po prihodu v študentski dom podrobneje poglobila v svet menstrualne skodelice – dobro sem preučila napotke za vstavljanje in izstavljanje, zato mi je po dodatnem poskusu vendarle uspelo. Občutek je bil v samem začetku definitivno drugačen, a sem se še v istem tednu postopoma popolnoma prilagodila menstrualni skodelici.

Bralka je nad menstrualno skodelico Lalicup navdušena!

Bralka je nad menstrualno skodelico Lalicup navdušena!

Kako so se dnevi med menstruacijo spremenili zaradi uporabe skodelice?

Večkrat sem pred dejanskim nakupom na spletu prebrala, da naj bi menstrualna skodelica zmanjšala krče oziroma njihovo intenzivnost. Sprva se mi je to zdela popolna bedarija (kako naj bi majhna silikonska zadevica do dosegla?). že po prvem mesecu uporabe pa sem bila prijetno presenečena! Krči so bili milejši, večkrat jih sploh nisem čutila.

Ravno včeraj sem se spopadala s hudimi krči – razlog za to je bil, da menstrualne skodelice še nisem imela vstavljene. Navadno si jo vstavim kakšen dan ali dva pred menstruacijo, a je tokrat aplikacija na mojem telefonu napačno izračunala začetek ciklusa. Kakšno uro ali dve po vstavitvi skodelice so krči ponovno izginili!

Kakšne prednosti opaziš, če skodelico primerjaš s sanitarnimi pripomočki, ki si jih uporabljala prej?

Poleg bolj blagih krčev dejansko pogosto pozabim, da imam menstruacijo! Morda se ne zdi bistveno, a (vsaj meni) psihično pripomore – nisem več pod stresom zaradi strahu, da mi bo kri premočila vložke. Sedim ali ležim lahko kakorkoli želim, brez da bi se bala krvavih madežev na rjuhi.

Si se težko navadila na čiščenje menstrualne skodelice?

Brez kakršnekoli težave! Morala sem samo slediti navodilom čiščenja in priprave, proces pa je sam po sebi precej hiter. Skodelico pred uporabo v nekaj minutah prevrem nakar jo lahko uporabim.

Imaš morda še kakšno misel, ki bi jo delila z bralkami?

Kar se tiče menstrualnih skodelic, se meni osebno zdijo bolj praktična, cenovno ugodna in prijetnejša opcija. Poleg vseh prednosti, ki sem jih opazila med šestimi meseci uporabe, sem podrobneje spoznala tudi svoje telo in njegovo anatomijo.