Se mnogokrat znajdete v dilemi, kaj obleči v službo? Pri tem si popolnoma upravičeno zastavite vprašanje, katera oblačila so resnično primerna za poslovni sestanek, službeni dogodek, srečanje z novimi poslovnimi partnerji ali pa za razgovor za novo delovno mesto.

 

Potrebno je upoštevati bonton

Bonton pomeni družbeno sprejemljivo vedenje, ki ga določajo etične in moralne norme. Le-te temeljijo na osnovnem upoštevanju ter spoštovanju drugih ljudi in vsega, kar je temeljni pogoj za boljšo poslovno komunikacijo. V takšnih okoliščinah vas v celoti ocenijo: vašo obleko, držo, izraz na obrazu, govor in mimiko. Spomniti se je potrebno, da med zlata pravila lepega vedenja zagotovo sodijo lepe manire, naša osebnost, videz, skrb za druge in taktnost.

 

Pomemben je videz

Poslovna ženska kaže zanesljivost s svojo osebno urejenostjo, stilom oblačenja, izgledom. Raziskave kažejo, da je v večini primerov nadvse pomembno, kako je človek osebno urejen in kakšno obleko nosi, saj je pokazatelj tega, v kolikšni meri se lahko nanj v poslu zanesemo. Obleka pa je pokazatelj našega stila, barvitosti, karakterja, načina življenja … lahko nam pove celo več, kakor tisoč besed.

 

Manj je več

Osebna urejenost je poslovna obveznost in pri tem je nadvse priporočljivo, da upoštevate pravilo manj je več. Preden pričnete z izbiro obleke bodite pozorni na higieno, vonj, čistočo oblačil, nevsiljivo ličenje, urejenost pričeske, zdravje zob, negovane roke ipd. Dejstvo je, da ustrezno urejen izgled ustvarja samozavest, dviga osebno uspešnost, izboljšuje poslovne odnose, poskrbi za pozitivni poslovni imidž in krepi že ustaljene prodajne mreže.

Pri obleki bodite pozorni na:

Enostavne kroje

Med te prištevamo zlasti osnovna poslovna oblačila, kot so suknjič, krilo, elegantne hlače, bluze, obleke. K danim oblačilom lahko kombinirate različne bluze, majice, rute, pase in pa kakšen kos unikatnega nakita. Pri vsem tem ne pozabite na čevlje, ki morajo biti čisti in se skladati z našo obleko.

Nevtralne barve

Priporočljiva je garderoba bolj umirjenih barvnih odtenkov. To pa ne pomeni, da se moramo izogibati pisanim modnim dodatkom ali kakšnemu bolj živobarvnemu kosu oblačila. Odvisno je tudi od tega, kako ga kombiniramo z ostalimi oblačili. Bistveno je, da barve našil oblačil pretirano ne izstopajo in s tem odvračajo pozornost.

Manj vzorcev

Medsebojno se najlažje kombinirajo enobarvna oblačila, zato se izogibajte pretirani uporabi vzorčastih kosov in jih rezervirajte za primerne modne dodatke (čevlji, pas, šal, nakit).

Usklajenost

Pri celotnem izgledu je nadvse pomembna usklajenost tako barv, oblačil, modnih dodatkov, čevljev, torbice. Nikoli ne pozabite, da je prvi vtis tisti, ki je pomemben za sleherno poslovno odločitev ali novo priložnost!