Mladi starši se velikokrat v vsej sreči pričakovanja otroka celo preveč zaženejo v nakupovanje vseh mogočih pripomočkov in potrebščin. Med njimi so tudi igračke, ki s svojimi pisanimi barvami opozarjajo, da se resnično nujne v otroških življenjih. Igrača je lahko pomembno orodje pri razvoju otroka, učenju in napredovanju. In prav na ta del moramo starši položiti še več pozornosti.

Igra ni le mašilo časa otroka, ampak je pomembna tudi sama po sebi. Pri majhnih otrocih igra ni samo igra, pač pa preko nje malček razvija različne spretnosti, se uči in razvija. Zato je pomemben izbor igrač, ki imajo pomembno dodano vrednost – didaktičnost. Tovrstne igrače zbujajo otrokovo domišljijo, pomagajo pri razvoju koordinacije, z njihovo pomočjo otroci spoznavajo barve, oblike, živali, številke, črke in še marsikaj.

 »Ko gledam nazaj, bi bila ena izmed stvari, ki bi jih so premenila, zagotovo gora igrač. Doma jih imamo na kupe, večine pa sploh ne pogleda, zato sva ji začela načrtno umikati vso navlako in ji dajati samo po eno naenkrat – pa še to se trudiva, da dobi takšne, ki imajo neko dodano vrednost in niso le mašilo. Njen trenutni favorit je čudežni lonček od Fisher-Price, s katerim poplesuje ob melodijah, ugotavlja, kako bi spravila vanj like ali pa preprosto gloda pokrov,« je povedala Lara Koren, manekenka, blogerka romeojulijaandco.com/ in mamica čudovite Julije.

Ni vsaka igrača, PRAVA igrača

Pred več kot osemdesetimi leti je Fisher-Price z razumevanjem in zavedanjem, kako neposredna igra spodbuja malčkove spretnosti, začel s poslanstvom, ki je še danes njihova gonilna sila – izdelovanje poučnih igrač. Dojenčki že v prvih mesecih življenja radi opazujejo pisane barve, predmete, ki se gibljejo in oddajajo zanimive zvoke. Prav to stimulira njihovo možgansko aktivnosti in razvoj. V prvih mesecih dojenčki še nimajo motoričnih sposobnosti, se pa veliko naučijo z opazovanjem. Kasneje dojenčki že posnemajo dejanja in bodo želeli delati isto, kot vi – na primer mahanje z ropotuljico, prestavljanje in metanje predmetov. Pred prvim letom so že sposobni igre, na primer podajanja žoge ali kakšnega drugega predmeta.

Niso vsi otroci enaki

Pomembno se je zavedati, da razvoj ne poteka pri vseh dojenčkih enako. Nekateri se raje igrajo sami, drugi potrebujejo več animacije. Največ, kar lahko naredite za svojega otroka je, da ga opazujete in imate radi – tako boste lahko v pravem trenutku ponudili pravo igračo, ki je primerna za njegovo stopnjo razvoja. Fisher-Price ponuja širok spekter igrač, ki pa so za lažjo orientacijo razporejene v določene starostne skupine Igrače razvijajo na podlagi številnih raziskav in z osrednjo mislijo na razvoj vašega malčka.

V Fisher-Price proučujejo razvoj malčkov in njihovo rast, predvsem pa poslušajo in upoštevajo strokovnjake – mamice in očke. To znanje se odraža v prav vsaki igrači, ki pomagajo voditi otroke do velikih prelomnic v njihovem razvoju.