Nove Huaweieve slušalke so odprtega tipa, kar bo razveselilo vse, ki zaradi tega ali onega razloga sovražijo silikonske ušesne čepke, toda temu primerna je učinkovitost dušenja hrupa!

FreeBuds 4 sodijo v kategorijo slušalk odprtega tipa srednjega cenovnega razreda. Če bi se omejili le na ponudbo omenjenega kitajskega izdelovalca, sodijo nekako med slušalke FreeBuds Pro in 4i. Toda ker imata ti silikonske čepke, bolje pasivno izolirajo poslušalca od hrupa okolice in temu primerno učinkoviteje aktivno dušijo. Ali to pomeni, da je z novim modelom Huawei stopil korak nazaj? Niti ne. Kajti pri slušalkah gre (skoraj) vedno za iskanje čim boljšega kompromisa med udobnostjo, zvokom in zmogljivostmi!

Lahke in udobne, primerne za daljšo uporabo

Tokrat je v ospredju udobnost nošenja, kar se kaže tako v teži oziroma bolje rečeno lahkosti slušalk (4,1 g) in konstrukciji. So odprtega tipa in zato ušesnega kanala pasivno ne zatesnijo tako zelo kot slušalke s silikonskimi čepki, toda po drugi stran jih skoraj ne čutite. Kaj vam je bolj pomembno? Da tudi po daljšem času nič ne pritiska na ušesni kanal oziroma kako drugače moti, ali da vanj pronica čim manj zvočnih valov? FreeBuds 4 vključujejo sistem aktivnega dušenja zvoka, ta celo temelji na zajemu zvokom okolice z dvema mikrofonoma, namesto enim samim, toda zvočna izolacija slušatelja od okolice je slabša, zato je učinkovitost odpravljanja hrupa v primerjavi z nekaterimi drugimi podobnimi slušalkami manj izrazita.

Zaradi odprte konstrukcije dušenje manj učinkovito

Učinkovitost dušenja in stabilnost slušalk v ušesih je težje oceniti, saj je oboje odvisno od velikosti in delno oblike ušesa. Slušatelja z manjšimi bodo bolje izolirale, zato bo v njegovem primeru dušenje delovalo bolje, kot v primeru slušatelja z večjimi. Podobno velja še glede stabilnosti oziroma težnje, da bi padle iz ušesa na primer med tekom ali drugimi težjimi fizičnimi dejavnostmi. So pa zaščitene po standardu IPX4, tako da jim pot in dež ne boste prišla do živega in kakovostno izdelane, da jim občasni padci na tla ne poškodujejo.

Lepo uravnotežen zvok

Konstrukcija slušalk vpliva tudi na zvok, ki je pravzaprav zelo lepo uravnotežen. V aplikaciji AI Life, osrednji za Huaweieve zvočne naprave, je na voljo izenačevalnik zvočnih frekvenc, čeprav bodo večini zadoščale kar privzete nastavitve. Ker slabše tesnijo, so nizki toni (basi) nekoliko manj slišni, kar se lahko kot slabost pokaže med poslušanjem nekaterih glasbenih zvrsti, kot sta na primer r&b ali rap. Toda ravno zaradi tega to niso slušalke, ki zaradi težnje po močnih basih, utišajo vokal in podrobnosti visokih frekvenc. Ker nizki toni niso pretirano poudarjeni, čeprav to lahko do nekje spremenite v nastavitvah izenačevalnika, se vokali razumljivejši, zvok pa bolj uravnotežen.

Tega ni mogoče preveriti

Da bi bila zvok vedno enak, ne glede na velikost in obliko ušesa, oziroma da se učinkovitost dušenje in kakovost zvoka ne bi razlikovala od uporabnika do uporabnika, je Huawei v ta model brezžičnih slušalk vgradil tehnologijo prilagajanja ušesom. Z zvočnimi valovi slušalke izmerijo uho in nato temu primerno prilagodijo nastavitve delovanja. Razumljivo pa je, da tega praktično ni mogoče preizkusiti.

Priklop na dve napravi na enkrat

Upravljanje slušalk poteka preko potez, dvoji dotik, daljši dotik ali drsanje prsta po steblu slušalk, pri čemer lahko prilagajamo, kaj se v teh primerih zgodi. To zlahka naredite v aplikaciji. Najbolj uporabna pa je možnost sočasne povezave slušalk z dvema telefonoma, ki solidno dobro deluje. Ko so na primer povezane s prenosnikom in telefonom, hipno preklopijo na telefon med dohodnim klicem, kar zna biti dokaj priročno.

Baterija »žrtev« nizke teže

Če lahko izbiramo, potem vedno posežemo po lažji napravi. Toda nizka teža pri mobilnih napravah nedvoumno pomeni manj zmogljivo baterijo. Točno tako je v primeru slušalk FreeBuds 4, če jih primerjamo s predhodnimi modeli in izdelki nekaterih tekmecev. Do 4 ure poslušanja sodi namreč v povprečje in se spusti celo na le 2 in pol uri z vklopljenim dušenjem hrupa. Kot vedno je nekaj dodatne energije še v škatlici. Za 22 ur brez in malce več kot 12 ur z dušenjem. Polnjenje slušalk in polnilne škatlice traja približno eno uro in pri tej različici ne more potekati brezžično.

Zaključek je bolj kot ne jasen. Če iščete prave stereo brezžične slušalke s podporo standarda Bluetooh 5.2 odprtega tipa, potem so FreeBuds 4 spodobna možnost. Poudarjajo udobnost, v čemer se še posebej izkažejo, nudijo dober zvok, ki bi lahko bil glasnejši, in zaloga energije v polni škatlici je zadovoljiva. Nekoliko slabše so v dušenju hrupa, toda če vas zvoki okolice motijo, še vedno lahko za odtenek povečate jakost zvoka.