Nekatera izmed spodaj omenjenih živil in napitkov vas verjetno spremljajo že dobršen del življenja, pa morda niste vedeli, da so vašemu zdravju škodljiva. Če ste pripravljeni skleniti kompromise in z vašega jedilnika črtati škodljivce, ki ogrožajo vašo shujševalno kuro ali pa so že odgovorni za nastale zdravstvene težave, boste prve spremembe opazili na izboljšanem počutju.

Znanstveniki in dietetiki so dokazali, da ljudje, ki v svojo prehrano vključijo vsaj pet porcij sadja in zelenjave dnevno, živijo občutno dlje kot tisti, ki jim bolj diši nezdrava hrana. Četudi si občasno zaželite kos jabolčne pite (in privoščite si ga brez slabe vesti!), pa vseeno preberite, katerim živilom bi se zavoljo svojega zdravja morali izogniti v velikem loku.

 

Gazirane pijače

Gre za tako imenovane »kalorijske bombe«, ki so predvsem v ZDA krive za visok odstotek prekomerno težkega prebivalstva. Vsebujejo velike količine sladkorja, umetnih barvil, so aditivne, povezujejo pa jih z določenimi oblikami rakavih obolenj, zgodnjim staranjem in hormonskim neravnovesjem. Da se zavarujete pred vsemi nevšečnostmi, ki jih gazirane pijače povzročajo, raje posezite po 100 odstotno naravnih sokovih ali najboljšem »zaviralcu« žeje – vodi.

 

Umetna sladila

V želji po izgubi kilogramov se marsikdo, ki svoje kave ne zmore piti nesladkane, obrne k umetnim sladilom, kot so na primer acesulfam K, aspartam, neotam, saharin in sukraloza. V javnosti se pojavlja precej zmede okoli omenjenih sladil, a če imate težave s sladkorno boleznijo tipa 2, pridobivanjem na teži in boleznimi ožilja, so morebiten povzročitelj lahko prav ta.

 

Mečarica in bela tuna

Večina rib in lupinarjev je pomemben sestavni del zdrave diete, saj so bogate s proteini in  omega 3 maščobnimi kislinami, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Nekatere vsebujejo tudi živo srebro, ki je človeku škodljivo, med temi pa velja izpostaviti mečarico in belo tuno. Visoka vsebnost živega srebra v mesu rib lahko škoduje razvoju možganov in živčnega sistema fetusa ali majhnega otroka, saj je živo srebro nevrotoksin, zato predvsem nosečnicam in majhnim otrokom odsvetujejo uživanje omenjenih vrst rib.

 

Pokovka iz mikrovalnovne pečice

Priznamo, tudi mi smo krivi uživanja tega priljubljenega prigrizka! Poleg sprocesirane in večkrat pretirano mastne pokovke veliko težavo predstavlja sama embalaža – kemikalije, s katerimi je prevlečen notranji del pokovke, so potencialno karcinogene. Se ideja o pokovki še komu sedaj zdi manj privlačna? Raje kupite koruzo v zrnih in si pokovko v domači posodi pripravite sami – ne samo, da ne bo vsebovala zdravju škodljivih snovi, tudi manj kalorij bo vsebovala!

 

Masleni namazi

Tisto, kar dela maslene namaze tako nevarne vašemu zdravju (in pasu!), je visok delež nasičenih maščob, ki jih vsebujejo. Za razliko od nenasičenih maščob, ki jih najdemo v olivnem olju, so te maščobe slaba izbira za vsakogar, ki si želi izgubiti odvečne kilograme ali se bori s povišanim holesterolom. Margarina in podobni namazi vsebujejo trans maščobe, ki so znane tudi kot delno hidrogenizirana olja, to pa so najslabše maščobe, ki jih lahko zaužijete, zato se jim v prihodnje raje izognite.

 

Novinarka: Pia Fekonja

Foto: Pinterest