Vrsto let je bil Huawei znan po izvrstnih pametnih telefonih. Ko je prišlo do kratkega stika z Ameriko in posledičnim umikom Googla, podjetje ni vrglo puške v koruzo. Svojo ponudbo naprav so razširili še na druga področja, med katerimi so za večino uporabnikov verjetno najbolj zanimive pametne ure! O njih smo se pogovarjali z generalnim direktorjem regije Adriatic Liao Lia ter ga vprašali še o hitri rasti ekosistema naprav in storitev Huawei.

Liao Jia se je pred kratkim udeležil slovenske predstavitve novih pametnih ur serije Huawei WATCH GT 3 Pro, ki jih poleg vrhunskih in izredno natančnih funkcij beleženja športov in spremljanja zdravja, odlikuje tudi izreden dizajn in uporaba premijskih materialov. Ohišje večje ure je iz titana, manjšo pa odlikuje visoko tehnološka keramika, oblikovno se uri zgledujeta po izdelkih tradicionalne urarske industrije. Najbrž vam je povsem jasno, kaj to pomeni. Da je ura nakit in uporaben modni dodatek, ne le izključno tehnološka igrača.

»V zadnjih dveh letih smo imeli več izzivov, a le v segmentu pametnih telefonov, zato smo na splošno vseeno uspešni. Osredotočamo se na trge, kjer vidimo priložnosti. Pred dvema letoma smo na primer pričeli prodajati ure in danes smo vodilni na trgu nosljivih izdelkov. Pravkar smo predstavili Huawei WATCH GT 3 Pro, vrhunsko napravo, za katero že vemo, da bo pravi hit na trgu,« nam je zaupal Liao.

Predstavitev prvih pametnih ur iz serije GT je bila manjša revolucija. Navajeni smo bili, da jim baterije polnimo v najboljšem primeru vsakih nekaj dni, nato pa nam Huawei predstavi »napravo«, ki zdrži celo 14 dni. Kljub temu funkcionalno ni bila pretirano omejena. Je to razlog, da so pametne ure uspešne povsod, kjer jih Huawei ponudi?

»Naše naprave so bile zelo dobro sprejete na trgu od trenutka, ko smo jih začeli izdelovati. Razmerje med kakovostjo in ceno je na strani uporabnika. Vedno dobite boljšo vrednost za vaš denar. In pri nas to ni le kliše. Ljudje jih na splošno obožujejo. Ta položaj na trgu gradimo že dolgo, počasi, vztrajno in postopoma. Nosljivi izdelki so na splošno izjemno zanimiva in močna kategorija. Predstavljajte si, da lahko ura, ki jo nosite, meri vaš srčni utrip, raven stresa. No, takšne, ki jih lahko najdete na trgu ali pa bodo nanj prispele v prihodnosti, vam lahko celo rešijo življenje. Mislim, da je ena od glavnih lastnosti, ki jih ljudje iščejo pri njih, življenjska doba baterije in tukaj so naše ure morda najboljše na trgu. Seveda to ni edini razlog, zakaj se ljudje odločajo zanje. Po mojem mnenju so ravno tako pomembne funkcije spremljanja športnih aktivnosti. In Huaweive ure so na tem področju odlične.«

Pametne ure so le delček vse širšega ekosistema naprav, za katere je značilno odlično medsebojno sobivanje in sodelovanje. Hkrati ne moremo spregledati, da so izdelki Huawei strojno izredno kakovostno izdelani, medtem ko se je v zadnjem času močno izboljšala tudi ponudba aplikacij. Nenazadnje najnovejše pametne ure serije Huawei WATCH GT 3 Pro odlikuje tudi sposobnost nameščanja aplikacij zanje.

»Moram reči, da sem zelo ponosen na to, kar počnemo in trenutno dosegamo. Na trg trgovin z aplikacijami smo prinesli prvo pravo alternativo v zadnjih desetih letih. AppGallery je bil globalno lansiran pred nekaj leti, zdaj pa je tretja največja trgovina z aplikacijami na svetu. Obenem raste z neverjetno hitrostjo in ponuja najbolj odprto, varno in inovativno storitev več kot 26 milijonom mesečno aktivnih uporabnikov v Evropi in 400 milijonom uporabnikov po vsem svetu. Enako je v Sloveniji, kjer uspešno sodelujemo z lokalnimi razvijalci aplikacij. Ob tej priložnosti se jim zahvaljujem za odprt in uspešen odnos in sodelovanje. Lastniki in razvijalci aplikacij so inteligentni sogovorniki, zavedajo se, da ni mogoče obravnavati celotnega trga brez aplikacij v trgovini AppGallery,« je še povedal Liao.

Glede na njegove odgovore že komaj čakamo na naslednjo generacijo pametnih ur Huawei. Pa čeprav so pravkar predstavili zadnjo. Huaweieva dolgoročna strategija je razviti pošten in odprt ekosistem. Temu so predani in prepričani, da bodo še naprej igrali ključno vlogo v globalnem tehnološkem razvoju.