Drugega marca 2014 bodo podelili že 86. Oskarje, ne dvomimo pa, da bo marsikdo izmed vas prikovan za male zaslone. Nekateri si boste Oskarje ogledali da potešite svojo radovednost, spet drugi ste filmoljubi, tretje pa bolj zanima moda slavne rdeče preproge.

V poplavi mojstrovin vsako leto izstopa pet ali šest filmov, ki poberejo večino nagrad, številni pa so nominirani zgolj zaradi spektakla samega in jih filmski poznavalci ne smatrajo za resnične konkurente oziroma potencialne dobitnike najvišjih priznanj. Tokrat smo za vas preverili kateri so nominirani filmi, ki so bili opaženi in dobro sprejeti tako s strani kritikov kot publike – morda imate tudi sami svojega favorita.

 

Captain Phillips

Tom Hanks se kar ne more izogniti težavam, ki mu jih predstavljajo širna morja našega planeta, vendar tokrat ni brodolomec, temveč žrtev ugrabitve. Captain Phillips je posnet po resničnih dogodkih, letos pa je nominiran v kar nekaj kategorijah – za najboljši film, najboljšo stransko vlogo, zvok in izvirno zgodbo.

 

Dallas Buyers Club

Vsako leto se na popisu nominirancev znajde film, ki ima sila romantičen pridih, hkrati pa zelo jasno in glasno sporočilo – letos ta vloga pripada filmu Dallas Buyers Club z Matthewom McConaughey v glavni vlogi. Film se osredotoča na problem AIDS-a in njegovo zdravljenje v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. McConaughey je ponovno dokazal, da je iz pravega testa ter si prislužil nominacijo za glavno moško vlogo, hkrati pa je film nominiran še v kategorijah najboljše stranske vloge, najboljšega make-upa in stiliranja ter izvirne zgodbe.

 

Gravity

Film izstopa zaradi svojih fenomenalnih zvočnih in vizualnih efektov, hkrati pa se ponaša z izjemno igralsko zasedbo – glavno žensko vlogo je odigrala Sandra Bullock. Gravity je bil nominiran za najboljši film, glavno žensko vlogo, režijo, glasbo, produkcijo, zvok in posebne efekte in ne dvomimo, da bo domov odnesel kar nekaj zlatih kipcev.

 

The Wolf of Wall Street

Volk z Wall Streeta navdušuje gledalce po vsem svetu in mnogi poznavalci trdijo, da je DiCaprio z vlogo v tem avtobiografskem filmu presegel samega sebe. Film je sicer nominiran v ‘samo’ petih kategorijah in sicer za najboljši film, glavno in stransko vlogo, režijo ter izvirno zgodbo, dekleta v uredništvu pa držimo pesti, da bo nagrada za glavno moško vlogo pripadla Leonardu, ki z razumno izbiro projektov zadnjih nekaj let dokazuje, da je več kot odličen igralec.

 

12 Years a Slave

Film se ukvarja z aspektom ameriške zgodovine, ki bi ga marsikdo rad ‘pometel pod preprogo’, suženjstvom, kar daje naslutiti na prefinjen psihološki trik, kajti o sami tematiki filma ne moremo reči ničesar slabega, čeravno priznavamo, da je film enkraten. Z izpiljeno in tenkočutno zgodbo o izkoriščanju človeške delovne sile si je prislužil nominacije za najboljši film, glavno in stransko vlogo, žensko stransko vlogo, kostumografijo, režijo, produkcijo in izvirno zgodbo. Koliko kipcev mu bo pripadlo bomo zvedeli na dan podelitve, kritiki pa filmu napovedujejo velik uspeh.

 

American Hustle

Gre za film, ki je po mnenju številnih strokovnjakov absolutni zmagovalec letošnjih Oskarjev. V zgodbi nastopajo moški ekstremnih preobrazb, Christian Bale, seksi novinka in ljubljenka občinstva Jennifer Lawrence, stari maček Robert De Niro, rdečo nit pa pletejo tematike seksa, drog, denarja in pozitivnih vibracij. Nominacije, ki si jih je film prislužil so najboljša moška glavna in stranska vloga, najboljša ženska glavna in stranska vloga, kostumografija, režija, produkcija in izvirnost zgodbe. Bi si upali staviti na končen izid?

 

Novinarka: Pia Fekonja

Foto: Pinterest