Komunikacija je izziv za vsakogar, tudi v njegovih najboljših časih. Toda zakaj je ta tako težka, zlasti v odnosih?

Del nje izhaja iz razmeroma univerzalnega strahu, da bomo nekomu pustili priti preblizu, česar se včasih niti ne zavedamo. Da bi zmanjšali tveganje nekomuniciranja, je bistvenega pomena, da sprejmemo izziv.

Za začetek, tukaj je 5 preprostih korakov, ki bodo izboljšali komuniciranje v vašem razmerju. Kdo ve? Morda na koncu izboljšate tudi kakovost vaše medsebojne povezanosti!

1. Ne delajte predpostavk o čustvih vašega partnerja.
Ljudje pogosto predpostavljajo, da vedno vedo, kaj je njihov partner razmišljal / občutek / vedel. Ali to zveni znano? Ali pa tale stavek: “Če me moj partner resnično ljubil, bo naredil ____________”? Najbolje je, da s partnerjem delite svoj “jezik ljubezni”, saj ljudje zaenkrat še ne beremo misli. Če želite to narediti, boste morali najprej priti v stik z lastnimi potrebami in željami, ki so za nekatere najtežji del naloge. Ne pozabite tudi, da je včasih potrebno sporočilo prenesti več kot enkrat.

 

2. Postavljajte vprašanja, da bi ugotovili, kaj vaš partner meni o ljubezni.
Ne ponavljajte kritik v smislu “On bi moral vedeti …” ali “Povedal sem ji 100-krat, da …” Ponavljanje samo že kaže, da je komunikacija nujna sestavina v razmerju (in s tem potrpljenje!).

 

3. Bodite iskreni o tem, kdaj vi povzročate težave.
Ali je možno, da vi sami ne izražate svojih potreb dovolj jasno? Morda je čas, da obiščete spa in tako razmislite o svojem potrpljenju.

 

4. Dobite jasnost o perspektivi vašega partnerja.
Ko vstopamo v odnos, pogosto gledamo na stvari samo z naše perspektive! Vendar pa ima tudi naš partner lasten pogled na svet. Delitev perspektiv privede do različnih razlag in do različnih pričakovanj. Razumevanje perspektiv ni enkratna zadeva, na tem je potrebno delati več in več, še posebej v dolgotrajnem razvoju in napredovanju razmerja. Ko ljudje rastemo in se spreminjajo, se spreminjajo tudi naša pričakovanja in dojemanja. Že to ima lahko velik vpliv na odnos.

 

5. Zavedajte se, da se v razmerju prejema IN daje.
Če hkrati dajete in prejemate, ne boste nikoli imeli praznega vedra. Z drugimi besedami: da bi dali, morate najprej prejeti.

Še en nasvet: bodite povsem iskreni do sebe. Identificirajte elemente svojega notranjega dialoga, ki bi lahko bili prijaznejši in bolj nežni. Zdaj je pravi čas za negovanje ljubezni do sebe.