Zbudimo se polni načrtov, koliko uspešen dan je pred nami, vendar ko vstanemo vsi dobri nameni ostanejo tam, kjer so začeli kaliti. V topli postelji, pod odejo, kjer bi z njimi tudi sami najraje še naprej sanjali.

aromainstitut logoDan za dnem upamo, da se nam nasmehne jutro, ki ga začnemo s pravo nogo. Kdo bi si mislil, da krajši dan in pomanjkanje vitamina D na nas vplivata tako brezvoljno, depresivno in utrujeno, da nas niti tihožitna jesenska narava in svež dan ne moreta dvigniti iz naše megle, sleherna kaplja dežja pa jo naredi le še bolj gosto.

Globoko vdihnite in izdihnite, proti jesenski utrujenosti si lahko pomagamo z aromaterapijo. Eterična olja na telo delujejo na psihičnem, fizičnem, čustvenem in duševnem nivoju, preventivno in kurativno. Rastlina, iz katere je pridobljeno eterično olje, s pomočjo sončne energije kombinira različne kemijske elemente, ki jih dobi iz okolja. Kombinacija le-teh ustvarja na stotine različnih aromatičnih molekul, pri katerih ima vsaka skupina farmakološko delovanje.  S kemijskega vidika tako eterična olja delimo v različne skupine, katerim primarno funkcijo določajo točno določene snovi v njih, količina različnih snovi in razmerje med njimi.

Eterična olja sladkega vonja z visoko vsebnostjo estrov nas na primer čustveno pozitivno dvignejo, saj sproščajo in uravnavajo centralni živčni sistem (eterična olja ilang ilanga, petitgraina, muškatne kadulje, rimske kamilice, bosvelije ipd.). Citrusna eterična olja in eterično olje poprove mete nas spodbudijo in nam dvignejo razpoloženje, medtem ko so eterična olja, ki sproščajo in hkrati delujejo protidepresivno prava sivka, atlaška cedra, kamilice (rimska, nemška, maroška …), melisa, mira, neroli, bosvelija in muškatna kadulja. Eterična olja so enostavna za uporabo, a je poznavanje njihove kemijske sestave ključnega pomena za varno uporabo. In ko jih enkrat osvojiš, je samopomoč zagotovljena tako na duševni kot fizično ravni, jesenska utrujenost pa skopni kot lanski sneg.

Recept za pisano veselo jesen:

  • 2 kapljici eteričnega olja ilang ilanga ali rimske kamilice
  • 3 kaplice eteričnega olja bergamotke
  • 3 kapljice eteričnega olja sladke pomaranče

Posodico vašega izparilnika ali difuzorja, ki naj bo postavljena proč od dosega rok, napolnite z vodo.  V vodo nakapajte eterična olja. Sprostite se in uživajte v prekrasnih vonjavah, ki bodo preplavile prostor. Mešanica izbranih eteričnih olj bo na vam bo pomagala pri premagovanju jesenske utrujenosti.