Starost je lepa, prinese veliko sprememb in več časa zase. Upokojenci radi rečejo, da nikoli nimajo dovolj časa, saj se na veliko posvečajo hobijem, opravilom ali osebam, za katere prej niso imeli  časa.

Rekreacija, umska aktivnost, zdrav način življenja so zelo pomembni pri starejših. S konstruktivnim pogovorom, vključevanjem novosti v vsakdanje življenje, se ohranja umska aktivnost. Z redno telesno aktivnostjo se vzdržuje pokončna drža telesa, lažja in neboleča gibljivost v prostoru in okolju. Največ težav je z pozabljanjem in demenco zaradi socialne izključenosti. Čeprav starejša oseba živi z zakoncem ali drugimi družinskimi člani, še ne pomeni, da je socialno vključena in da nima težav z pozabljanjem in spominom. Starejše osebe počasneje govorijo, slabše slišijo ali vidijo, težje se spomnijo določene besede, da zaključijo stavek. Za pogovor s starejšimi si je potrebno vzeti čas, imeti potrpljenje in spoštljiv odnos. V kolikor ne, se lahko starejša oseba zaradi tega počuti neprijetno, odrinjeno, tudi osramočeno. Se umakne, ker ne želi biti nikomur v breme. To se žal, prevečkrat zgodi v družini.

Redni sprehod po čisto novi poti po mestu ali naravi, kartanje ali druge družabne igre, različne miselne igre z vnuki, pisanje dnevnika, branje, spremljanje vsakodnevnega dogajanja v državi in okolici, so le nekateri predlogi za ohranjanje umskih aktivnosti. Pomembno je, da so prilagojene posamezniku. Če starejša oseba nikdar ni kartala ali brala časopisa, je potrebno poiskati drugo, zanj bolj primerno. V kolikor svojci ne zmorejo ali ne najdejo načina kako pomagati, naj poiščejo strokovno pomoč pri težavah s spominom, demenco na domu. Ko strokovnjak spozna starejšo osebo, predlaga njemu primerne umske aktivnosti in s konstruktivnim pogovorom obudi miselne procese. Svojci so razbremenjeni in hkrati podučeni, kako in na kakšen način pomagati svojim najdražjim.