Osnovno poslanstvo našega društva je ozaveščanje o zdravem načinu življenja, gibanju in telesnem ravnovesju, zato smo pripravili celostno ponudbo delavnice: Delavnica: telesno ravnovesje.

Kot je učil že Joseph Pilates je za človeka nujno celostno ravnovesje telesa – fizično in psihično. Ko nismo v ravnovesju, se lahko pogosto neustrezno odzovemo, delujemo v afektu, se počutimo slabo. Da bi zmogli v težkih situacijah reagirati čim bolj mirno, je potrebno delati na sebi.

Gre za našo odgovornost, ki nam je dana, da poskrbimo zase in poiščemo različne metode in načine, kako pomagati sebi, da bi zmogli ohraniti mirno kri, ko je to potrebno in da bi zmogli izraziti svoja čustva in občutke na primeren način. Zagotovo je dobra novica, da imamo danes na voljo ogromno načinov, kako delati na sebi. Nekoliko večji izziv pa nam predstavlja to tudi zares početi, saj je zelo zahtevno, mnogokrat od nas zahteva spremembe, ki pa si jih ne želimo vselej. A vaja dela mojstra le, če mojster dela vajo.

Kaj počnemo na taki delavnici in kaj udeleženci s tem prejmejo?

 • Najprej bomo na kratko teoretično pregledali osnovna tri področja telesnega ravnovesja.
  • Delavnica TELESNO RAVNOVESJE se nanaša na TRI glavne točke, ki se dotikajo telesnega ravnovesja, to so GIBANJE, PREHRANA in SPANJE. V grobem velja, da če smo v ravnovesju na vseh teh treh področjih, potem ne potrebujemo nobenih super živil in dodatkov, ker imamo dobro osnovo za zdravo življenje in dobro počutje.
 • Določitev svoje najšibkejše točke v verigi in prvi možni ukrepi.
  • Na srečanju na kratko pregledamo, kaj je za vsako področje pomembno in vsak od udeležencev lahko pri sebi prepozna svoje najšibkejšo področje. Moje strokovno priporočilo je, da začnejo ljudje najprej krepiti najšibkejši člen verige. Težko je namreč kvalitetno gibati, če smo zaspani ali lačni.
 • Praktične vaje za zdravo hrbtenico in boljšo držo telesa.
  • Skupaj bomo naredili 12 vaj za zdravo hrbtenico in boljšo držo telesa, ki jih lahko izvajate v pisarni, doma ali kjer koli drugje (vsi udeleženci bodo prejeli tudi slikovni material osnovnih vaj). Vaje za zdravo hrbtenico in držo telesa so nujne, saj človek v svoji zgodovini še nikoli ni toliko sedel, kot sedi danes in pretežno »trenira« samo sedenje.
 • Praktične vaje v primeru bolečin v križu.
  • Naredili bomo tudi nekaj praktičnih vaj, ki jih imenujemo »prva pomoč« v primeru bolečin v križu (ta del je odvisen od števila udeležencev in prostora in ga temu primerno prilagodimo). Bolečine v hrbtenici postajajo vse bolj pogosti spremljevalec sedečega človeka. Z redno vadbo, s pravilnimi gibi in z vztrajnostjo lahko sami naredimo zelo veliko.
 • Tehnike sproščanja.
  • Naredili bomo tri hitre in učinkovite tehnike sproščanja (dihalna vaja 1-10; točka umiritve; stresanje telesa A-E-I-O-U), njihovo učinkovitost boste začutili takoj.

Ko smo bolni, bi naredili marsikaj, da bi bili spet zdravi. Ko smo zdravi, se nam pogosto zdi odveč ali preveč (fizično, časovno in finančno), da bi poskrbeli za svoje zdravje, čeprav bi morda lahko s tem preprečili morebitne bolezni ali bolečine, ali pa bi to odložili na kasnejše življenjsko obdobje. Zato menim, da potrebujemo ZELO MALO časa in denarja, da ohranjamo sebe v telesnem ravnovesju, kar je KLJUČ za to, da do bolezni sploh ne pride ali da pride čim kasneje.

Delavnica lahko traja dve ali tri ure. Odvisno od vaših želja, potreb, ciljev, števila udeležencev določimo čas delavnice. Investicija za podjetje/malo skupino se giblje med 300 in 350 € bruto (če želite delavnico izven Ljubljane, se k temu dodajo še potni stroški).

 

Ko smo v ravnovesju, je vse v redu.