Ko nekdo reče »december« pomislimo na zabave in prijetna druženja z družino in prijatelji, na rdeče šminke in majhne črne oblekice, na zlate bleščice, na obdarovanja in na mehurčke – penina je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih decembrskih nakupov. Pa veste, kaj je razlika med penino in šampanjcem?

Vsak šampanjec je penina, vsaka penina pa ni šampanjec, kar je pogosta napaka pri izražanju. Penina je slovenski izraz za peneče se vino, šampanjec pa je peneče se vino, pridelano izključno v francoski pokrajini Šampanja. Po njem je poimenovana tudi metoda izdelave penine – šampanjska ali klasična metoda, kjer gre za vrenje v steklenici. Pri tej metodi se pri stekleničenju osnovnega vina dodata sladkor in kvasni nastavek, kar povzroči sekundarno alkoholno fermentacijo v vsaki steklenici. Po najmanj devetih mesecih (navadno pa še celo več) ležanja pa so penine pripravljene za prodajo. Tovrstne penine veljajo za kakovostnejše, kompleksnejše s specifično aromatiko po kruhovi skorji, sadju.

Ena izmed slovenskih vinskih kleti, ki svoje penine prideluje po klasični metodi, je Vinska klet Zlati grič, ki ima v svoji ponudbi tri izredno okusne penine – Konjiška penina Rosé, Konjiška penina Bela in Konjiška penina Vintage (non dosage).