Se še spomnite dneva, ko ste po nekaj dneh bolečine v trebuhu dobile prvo menstruacijo? Prepričana sem, da vas je vsaj prvi teden spreletaval strah, ker novega telesnega procesa niste bile vajene. Pomemben del spopadanja z ženskimi zadevami namreč prispeva osnovno predznanje – prvi menstruacijski ciklus je lahko grozljiv in begajoč.

Če se dekle zaveda vseh (ali vsaj večine) vzponov in padcev, ki se pripetijo v obdobju enega meseca, je veliko manj presenečeno in prestrašeno, ko se sreča s svojim prvim paketom vložkov ali tamponov. S preprostimi, praktičnimi in malenkostnimi darili se bo vaša hčer, mlajša sestra ali najboljša prijateljica lažje pripravila in spopadla s prihajajočimi obdobji nihanj razpoloženja, obenem pa bo majhna pozornost z vaše strani ob prehodu iz deklištva v odraslost ojačala vajino vez.

DA JI OLAJŠATE VSTOP V ODRASLOST, JI PODARITE KOMPLET ZA PRVO MENSTRUACIJO

Z osnovnimi pripomočki za “preživetje” menstrualnega cikla sestavite simbolični komplet, ki bo novi predstavnici odraslega sveta koristil ob privajanju na nihanje razpoloženja, ustavljanje krvavitev in blaženje bolečin.

Najosnovnejši in tudi najkoristnejši del tega kompleta predstavljajo pralni bombažnimi vložki. Ti so izdelani iz večih plasti bombaža, poliestra in bambusa, ter predstavljajo cenejšo in bolj zdravo alternativo običajnih vložkov. Podarite lahko začetni paket s tremi osnovnimi vložki, kjer sta večji in srednji vložek namenjena v dneh močnejše menstruacije, manjši pa v zadnjih dneh ali v kombinaciji z menstrualno skodelico ter za vsakodnevno uporabo. Ker so primerni tudi pri poporodnih krvavitvah in blažji inkontinenci, jih lahko namenite tudi svojim že starejšim znankam.

Po uporabi vložke odlagamo v vedro z mrzlo vodo, ki jo dnevno menjamo (odlijemo in natočimo mrzlo vodo), ali pa uporabimo alternativni način namakanju (t. i. »suha« metoda) – vložke spiramo pod mrzlo tekočo vodo, dokler ta ni čista. V obeh primerih vložke po prvotnem čiščenju operemo z ostalim perilom v pralnem stroju.

Kompletu za prvo menstruacijo lahko dodate tudi nepremočljive hlačke. Te so na prvi pogled identične običajnemu spodnjemu perilu – razlikujejo se le v tem, da nam dodatna neprepustna zaščita omogoča brezskrbne dni in noči. Ker so narejene iz 95% bombaža in 5% neprepustne zaščite, material diha in ne draži kože, povzroča izpuščajev, širi slabih vonjav in je prijazen do kože. Najpomembnejša funkcija menstrualnih hlačk je ta, da ne prepuščajo tekočin in zato predstavljajo dodatno zaščito za močnejše menstruacije v izogib neprijetnim situacijam.

Menstrualne hlačke Lalicup

Menstrualne hlačke Lalicup

 

Če pa iščete darilo za svojo mamo ali starejšo članico menstrualnega kluba, se lahko odločite za menstrualno skodelico Lalicup, ki je namenjena večkratni uporabi. Je zdravju prijazna, udobna, zanesljiva, ekološka in cenejša alternativa klasičnim higienskim pripomočkom, ki jih ženske uporabljamo že stoletja. Izdelana je iz 100% medicinskega tekočega silikona, kataliziranega na osnovi platine brez sledi lateksa ali škodljivega BPA. Za razliko od tamponov ne draži ali suši sluznice in je dobrodošla rešitev tudi za ženske, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji.

Brezskrbno jo lahko uporabljate med spanjem, potovanji, športnimi aktivnostmi in celo plavanjem, saj ne povzroča neprijetnega občutka med aktivnim preživljanjem časa. Tudi vstavljanje je povsem preprosto – zložimo jo v manjšo obliko in v nožnico vstavimo manj globoko kot običajno vstavimo tampon. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je menstrualna skodelica Lalicup veliko udobnejša od običajnih tamponov in skrbi, da se dekle ob nepričakovani menstruaciji ne počuti neprijetno.

 

Menstrualna skodelica Lalicup

Menstrualna skodelica Lalicup

Vključite lahko tudi vlažilne robčke, nepremočljivo spodnje perilo ali termofor, ki bo pripomogel ublažitvi bolečin v predelu trebuha v času predmenstrualnega sindroma. Nikakor pa ne pozabite na čokolado ali sladkor v kakršnikoli obliki! Ta bo v času menstruacije razveselil in pomiril tudi najbolj obupano dekle.

ODGOVORITE JI NA ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Ko se ne bo zvijala od bolečin in razdraženosti, vas bo zagotovo zasula s kupom vprašanj. Zakaj je menstruacija sploh pomembna? Kako dolgo traja? Kako lahko ublažim bolečino?

Informirajte jo o predmenstrualnemu sindromu, uporabi sanitarnih pripomočkov ter običajnih spremembah, ki se v življenjskem ciklu menstruacije vršijo v ženskem telesu. Če je bolj sramežljiva, ji lahko v prej omenjeni komplet dodate tudi različne knjige ali slikanice, ki bodo najbrž vzbudile še več vprašanj, povezanih s to temo – več, ko se pogovarjate hormonskih spremembah, večja bo možnost, da se jim izogne!

Ponudite ji tudi moralno podporo! Predstavnice ženskega spola se z leti navadimo na neprestana razpoloženjska nihanja in hormonske spremembe – popolnoma drugače pa je bilo v času našega prvega menstrualnega ciklusa. Ravno zato je moralna podpora v tem obdobju tako bistvenega pomena. Z zavedanjem, da ji stojite ob strani, bo vaša sorodnica ali prijateljica kljub bolečinam in stresu začutila olajšanje.