Bliža se Valentinovo, najbolj romantičen dan v letu, ko se v najboljši družbi še posebej radi pocrkljamo s čokolado in kozarčkom vina. Čeprav je to kombinacija, vredna pregrehe, svetujemo, da izboru vrste čokolade in vina namenite nekoliko več pozornosti. Tako vino kot čokolada sta namreč luksuzni živili, polnega okusa, in za popoln užitek v obeh izmed njih potrebujete zares pravo harmonijo okusov.

Osredotočite se na slajša vina. V kolikor bo izbrana čokolada slajša od vina, bo vino na vaših brbončicah pustilo kisel ali celo grenak priokus. Prav zato morate izbrati vsaj tako sladko vino, kot je sladka izbrana čokolada, ali še slajše od nje. Posegajte, torej, po sladkih sadnih vinih, ko iščete spremljavo za vaš čokoladni priboljšek, izogibajte pa se suhim in kislim vrstam vin.

Sadna rdeča vina in grenka temna čokolada so prava kombinacija. Vino, ki najbolje dopolnjuje temno čokolado, mora biti sadno in ne preveč suho ali kislo. Priporočamo bogat in harmoničen Modri pinot iz Vinske kleti Zlati grič, katerega rubinasta rdeča barva se razbohoti z vonjem po jagodičevju, malinah in marmeladi.

Mlečno čokolado dopolnite s sladkimi desertnimi vini. Sladka kremasta tekstura mlečne čokolade ob sebi namreč potrebuje precej sladko vino in tukaj se kot najprimernejši izbor ponuja Traminec iz Vinske kleti Zlati grič. Prav tako to vino najlepše dopolnjuje grižljaje bele čokolade. S slednjo se do popolnosti ujemajo tudi rahlo medene note Renskega rizlinga pozne trgatve iz Vinske kleti Zlati grič.

Čokolada z dodatki zahteva več premisleka pri izboru vina. Današnja ponudba čokoladnih pralinejev je precej obsežna. V njih se skrivajo oreščki, karamelni delci, morska sol, suho ali kandirano sadje. Vsak takšen dodatek zahteva še dodano pozornost pri izbira vina, saj bo prav vino tisto, ki bo poudarilo (ali pa ne) okus čokolade in njenih dodatkov.

Foto: Shutterstock