Vsake toliko je treba prevetriti omaro – staro ven, novo noter.  Podobno velja tudi za življenje na sploh. Vsake toliko se je treba ozreti nazaj, narediti analizo in se znebiti stvari, ki nas omejujejo. 

V prvih tednih novega leta ponavadi sprejemamo nove zaobljube in sestavljamo nove načrte. Ti najpogosteje vključujejo več telovadbe, bolj zdravo prehrano in več preživetega časa z bližnjimi. Na tem seznamu pa bi morala biti tudi splošna organizacija življenja. In eden od pomembnejših življenjskih temeljev so zagotovo finance. Nadzor nad financami vam lahko pomaga k brezskrbnejšemu življenju z več prostega časa. 

Z urejenimi financami do brezskrbnega življenja

Kje torej začeti? Pomembno vlogo pri urejenosti financ nedvomno igra vaša banka. Ta vam lahko pomaga učinkoviteje upravljati osebne finance. Z odličnimi rešitvami in strokovnim znanjem vam mora olajšati življenje, saj na ta način prihranite veliko dragocenega časa. 

Prvi korak do organiziranega življenje je torej izbira dobre banke. Banke, ki je ne boste imeli ves čas v mislih in s katero se ne boste rabili ves čas ukvarjati, a vam bo stala ob strani takrat, ko jo boste potrebovali. Banka mora biti zaupanja vreden, zanesljiv, prijazen in dolgoročni partner. Poleg tega mora biti banka dostopna tako on-line kot off-line  in na splošno v pomoč s svojim strokovnim znanjem in širokim naborom sodobnih storitev. Če vaša trenutna banka ne izpolnjuje teh postavk, je morda čas, da razmislite o menjavi banke. 

Kako zamenjati banko v 5 preprostih korakih?

 1. V izbrani novi banki odprite račun, ki je pogoj za začetek postopka, in podajte vlogo za zamenjavo banke – ta hkrati vsebuje zahtevo za zaprtje računa pri prejšnji banki.
 2. Nova banka na vašo zahtevo posreduje vlogo prejšnji banki in najpozneje naslednji delovni dan po prejemu vloge obvesti plačnika delodajalca o številki novega računa. Druge morebitne plačnike morate obvestiti sami. 
 3. Ko prejšnja banka prejme vlogo in potrdi, da imate poravnane vse obveznosti na računu, nadaljuje postopek. Če pogoji za zamenjavo niso izpolnjeni, o tem obvesti vas in novo banko ter se dogovori o nadaljnjih postopkih.
 4. Ob izpolnjevanju pogojev za zamenjavo bosta vaša prejšnja in nova banka uredili administrativne stvari glede prenosa trajnih nalogov, način odplačevanja kreditov in druge tovrstne zadeve.
 5. Ko bo to opravljeno in ko bodo na starem računu poravnane vse obveznosti, bo prejšnja banka zaprla vaš račun in sredstva prenesla na račun pri novi banki, vi pa boste lahko zakorakali proti brezskrbni prihodnosti.

* Podrobneje o postopku zamenjave banke si lahko preberete na tej povezavi.

Banka mora biti vedno na dosegu roke

Dve od najpomembnejših lastnosti banke za uporabnika sta zagotovo njena dostopnost in razpoložljivost, saj bančne storitve uporabljamo pogosto. Pri izbiri nove banke zato velja preveriti tako razvitost in dostopnost sodobnih poti kot tudi bližino poslovalnic. 

Če se odločite za NLB, vam glede tega ne bo treba skrbeti. Ima namreč več kot 70 poslovalnic po celi Sloveniji, od lanskega leta dalje pa imajo v NLB še eno inovativno rešitev, s katero želijo tudi ljudem v manjših slovenskih krajih omogočiti nemoteno poslovanje. Prisluhnili so željam lokalnega okolja in zasnovali pravo mobilno poslovalnico na kolesih NLB Bank&Go, sodobno opremljen tovornjak, s katerim nameravajo redno obiskovati skoraj 40 krajev po celotni državi ter tako občanom in mikro podjetjem omogočiti opravljanje številnih bančnih storitev.

V današnjem času, ko smo navajeni, da veliko vsakdanjih stvari opravimo z računalnikom ali pametnim telefonom, je namreč še kako pomemben tudi digitalen dostop do vašega bančnega računa. (vir_Pexels)

V današnjem času, ko smo navajeni, da veliko vsakdanjih stvari opravimo z računalnikom ali pametnim telefonom, je namreč še kako pomemben tudi digitalen dostop do vašega bančnega računa. (Vir: Pexels)

Prav tako se NLB lahko pohvali z najbolj razširjeno mrežo najsodobnejših bankomatov v Sloveniji. Gotovino lahko dvigujete na več kot 500 bankomatih, med katerimi jih je že več kot 300 brezstičnih, kar 145 pa jih omogoča tudi dvig gotovine z mobilno denarnico NLB Pay

S sodobnimi bančnimi rešitvami boste prihranili veliko dragocenega časa

Prav slednja odraža še en pomemben element banke – sodobnost in digitalnost. V današnjem času, ko smo navajeni, da veliko vsakdanjih stvari opravimo z računalnikom ali pametnim telefonom, je namreč še kako pomemben tudi digitalen dostop do vašega bančnega računa. Če banka ponuja dovršene tehnološke novosti, ki so poleg tega enostavne in udobne za uporabo ter nam pomagajo prihraniti čas, je to vsekakor velik plus. 

NLB je že leta prepoznana kot ena najsodobnejših bank. Nenazadnje to potrjuje tudi raziskava, ki je pokazala, da je NLB že več let digitalno najnaprednejša banka v Sloveniji in se lahko na tem področju postavi ob bok tujim ponudnikom. Z mobilno banko Klikin in spletno banko NLB Klik, ki se redno nadgrajujeta za čim boljšo uporabniško izkušnjo, lahko uporabniki urejajo bančne storitve kadarkoli in kjerkoli se nahajajo. S pametnim telefonom v Klikinu lahko tako sklenejo hitri kredit, kar v oblaku podpišejo vse potrebne dokumente za različne bančne storitve  in koristijo še vrsto drugih prednosti digitalno-bančnih storitev.

Za hiter nasvet ali kater drug nujen bančni opravek pa se lahko 24 ur na dan vsak dan v tednu obrnejo tudi na svetovalca prek video klica. Večina nas namreč nima dovolj ustreznih znanji, ki so potrebna za učinkovito upravljanje osebnih financ, zato je še kako pomembno, da nam ob strani stojijo strokovnjaki, ki nam ne bodo le prodali storitev, ampak nam lahko s svojim znanjem pomagajo pri tovrstnih, včasih težkih, odločitvah. 

Želite še naprej varno in enostavno nakupovati prek spleta?

Še kako pomembna storitev je prav tako omenjena mobilna denarnica NLB Pay. Z njo je namreč NLB med prvimi ponudila rešitev, ki upošteva sodobne varnostne standarde nove evropske direktive za zaščito potrošnikov in svojim uporabnikom omogočila še bolj enostavno ter varno spletno nakupovanje.

Poleg tega pa NLB Pay omogoča še potrjevanje spletnih plačil, hitro nakazovanje denarja prek sistema Flik, upravljanje z varnostnimi nastavitvami kartic in brezstično plačevanje s pametnimi mobilnimi telefoni ter dvigovanje gotovine na brezstičnih bankomatih.

Glejte širšo sliko – z vsemi storitvami na enem mestu lahko prihranite čas in denar

Naslednji pomemben vidik pri izbiri banke je zagotovo nabor storitev. Smiselno je izbrati banko, ki vam lahko na enem mestu ponudi čim več bančno-finančnih storitev. Tako vam ne bo treba iskati novega partnerja vsakič, ko boste potrebovali storitve, ki jih primarna banka morda ne omogoča. Banka, ki lahko poleg bančnih ponudi tudi druge finančne storitve, vam namreč lahko bolje svetuje, saj zna pokriti vse vidike financ in tako omogoči, da od svojega denarja dobite več.

Pomembno vlogo pri urejenosti financ nedvomno igra vaša banka. (vir_Freepik)

Pomembno vlogo pri urejenosti financ nedvomno igra vaša banka. (Vir: Freepik)

Banke torej ne gre izbirati zgolj na podlagi enega produkta, na primer, ko iščemo stanovanjski kredit ali najugodnejše vodenje računa, ampak moramo vedno gledati širšo sliko. NLB velja za univerzalno banko s celovitim naborom bančnih storitev, ki jih dopolnjujejo naložbene in zavarovalniške storitve, pa tudi storitve lizinga. 

Ključna ni cena, ampak vrednost!

Na koncu pa veliko vlogo igra tudi cena. Vendar pri tem ne gre iskati le najnižje cene, ampak se morate vprašati, kaj za svoj denar dobite. Morda bo pri specializiranem ponudniku izbrana storitev res nekoliko ugodnejša ali pri finančno-tehnološkem novincu celo brezplačna. Vprašanje pa je, ali to odtehta celovitost finančne podpore, ki jo lahko ponudi univerzalna banka. Pri tem se morate vprašati tudi o dolgoročni vzdržnosti, saj lahko finančno stabilen ponudnik vzdržuje visoko raven svojih storitev.

V NLB lahko uporabniki brez dvoma računajo na celovitost in kakovosti storitev. Četudi se morda zdi kakšna cena na prvi pogled nekoliko višja, jo odtehtata dober nasvet in kakovostna storitev. Svetovalci NLB znajo izbrati rešitve, ki na dolgi rok lahko prihranijo denar in veliko skrbi. Njihova prva skrb ste vedno vi, kar s svojim delom izkazujejo vsak dan

Ključne stvari pri izbiri banke

 • Dostopnost storitev in svetovanja
 • Celovitost ponudbe
 • Znanje in strokovnost
 • Sodobnost in uporabniku prijazne storitve
 • Varnost
 • Vrednost za denar