Kot marsikdo obožujem cvetačno pico, a včasih, kljub pravilnemu postopku priprave, še vedno manjka okus krušenega testa s pridihom kruha. Kaj naj na tem mestu stori dekle, ki se v velikem loku izogiba glutenu in je pozorno na zdravje?

Spoznajte pico z imenom socca. Kot najbolj priljubljena različica klasične pice postopoma prevzema svet zdrave prehrane. Zaradi uporabe čičeričine moke je naravna, brez glutena in veganska – ob vseh teh značilnostih ohranja tudi priokus oreščkov in predstavlja mnogo boljšo variacijo restavracijskih pic, osnovanih na zelenjavi. Mimogrede – čičeričina moka velja za svetovno najcenejšo super živilo, ki zniža nivo slabega holesterola, zmanjša možnost bolezni srca in ožilja ter pripomore k izgubi teže. Edini ostali sestavini v testu? Protivnetno olivno olje in voda.

Če se želite podati v smer tradicionalne različice socce, ki izvira iz Francije, pripravite malce tanjše testo in mu dodajte sir ter zelenjavo po želji.

Tradicionalna veganska pica izvira iz Francije

Tradicionalna veganska pica izvira iz Francije.

Pred kratkim so ljubitelji hrane prevzeli del Italijanske kuhinje – testo so zdebelili ter ga, pred dodajanjem kopice sira in zelenjave, premazali z omako, podobno tisti za pico. Od tam dalje je meja zgolj nebo. »Ta veganska pica mi je všeč, ker je naravna, brez glutena in zrn, priprava pa je preprosta,« pravi Lindsay Cotter, avtorica spletnega portala Cotter Crunch. »Testo je po peki mehko ter hrustljavo – predstavlja odlično osnovo za ogromno zelenjave.«

Socca je ob solati iz rukole odlična izbira za zajtrk. Pridružijo se ji lahko ocvrta jajca, redkev, sadje in skuta iz mandljevega mleka. Kako preprosta pa je priprava?

Če imaš čas, da v pičlih nekaj minutah zmešaš kratek seznam sestavin in jih kakšno uro pustiš, da počivajo, si pripravljena na uporabo recepta. Počivanje testa za dobro uro pravzaprav ni obvezno, a si s tem zagotoviš boljše rezultate – bolj bogat okus, bolj enakomerna peka ter vizualno lepši zaključek. Ko ti testo spočije, mešanico prestaviš v ponev, primerno za pečico (uporabiš lahko navaden pladenj – ponev je priporočena predvsem zaradi končne okrogle oblike pice), kjer jo popečeš za dobrih deset minut in ji kasneje dodaš vsa najljubša živila – predvsem iz sveta zelenjave. Te zanima, kako se te zadeve pravilno lotiti? Beri dalje in sledi receptu!

Pici dodajte zelenjavo po želji

Pici dodajte zelenjavo po želji.

Preprosta Socca pica

Sestavine pripravijo pico s premerom 25 cm, primerno za dve srednje veliki porciji

Sestavine

95 gramov čičerikine moke
235 mililitrov vode
3 žlice olivnega olja + 1 žlica olivnega olja
½ čajne žličke soli
Dodatki po želji (paradižnikova omaka, ananas, sveža zelenjava, sir)

Po želji lahko dodate tudi 2 stroka česna in čajno žličko suhega origana.

Postopek

V začetku dodatno žlico olivnega olja ter želene dodatke, ki bodo pici dodali unikaten okus, še zaenkrat pusti na strani. V roke vzami posodo in mešalni pribor ter z njim zmešaj vse ostale sestavine. Zmes za vsaj kakšno uro pokrij s krpo in jo pusti, da počiva.

S pomočjo pečice segrej prazno ponev (ali pladenj) in jo nato previdno, z uporabo kuhinjskih rokavic, postavi na štedilnik. Dno premaži s preostalo žlico oljčnega olja in nanj vlij prej zmešano maso ter jo enakomerno razporedi z obračanjem ponve. Pripravljeno testo vrni v pečico za tri do pet minut. Proces peke previdno spremljaj – zaradi tankega testa se bo testo zažgalo mnogo prej, kot se ti zdi! Nemudoma, ko robovi malce porjavijo, ugasni pečico.
Pici dodaj želene dodatke – predlagamo, da začneš s sirom in pico vrneš v še vročo pečico za minuto ali dve ter na stopljen sir dodajte želeno zelenjavo (ali sadje!).

Nareži in postreži!

Na tanko testo lahko dodate grah, motovilec in nešteto drugih vrst zelenjave

Na tanko testo lahko dodate grah, motovilec in nešteto drugih vrst zelenjave.