Kozarec rdečega vina po dolgem napornem dnevu je krasen način, kako telo in možgane sprostiti napetosti. Študije kažejo tudi, da rdeče vino blagodejno vpliva na našo presnovo in je precej sovražno nastrojeno proti obsegu našega pasu. Če radi popijete kozarček rdečega vinčka, je prav, da spoznate še nekaj izjemnih učinkov sestavin vinske trte, grozdnih jagod in, nenazadnje, vina na našo lepoto in boljše počutje.

Prava izbira za oslabljene lase in lasišče!

Če so vaši lasje izgubili čvrstost in zdrav sijaj ali celo izpadajo, se rešitev skriva v rdečem vinu. Po šamponiranju in nanosu balzama v lasišče in lase vtrite rdeče vino. Ta bo pospešil krvni obtok, vdahnil lasem sijaj in poskrbel za zdrav videz vašega naglavnega okrasja.

Za naravno sijočo kožo!

Rdeče vino vsebuje polifenole, ki blagodejno vplivajo na kožo, pospešijo krvni obtok in dajejo koži zdrav sijoč videz, kakršnega ste si vedno želeli. Popršite rdeče vino po koži in ga 10 minut masirajte v kožo. Nato ga pustite učinkovati še nadaljnjih 10 minut. Rdeče vino lahko pomešate tudi z zmletimi ovsenimi kosmiči, ki bodo med masiranjem delovali kot piling, ki odstranjuje odmrle celice.

Rdeče vino deluje tudi proti vnetno in antiseptično, zato ga nanesite lokalno na akne. Rdečico bo pomiril, očistil pore in preprečil nadaljnje izbruhe aken.

Ker je rdeče vino vir antioksidantov, je izjemnega pomena tudi, ko govorimo o boju proti staranju kože, saj pomaga pri obnavljanju kolagena in elastina. Izjemne učinke vinske trte so spoznali tudi v kozmetični industriji. Pri znamki Caudalie so tako v novo formulo sončne linije, s katero vstopajo v poletje 2019, vključili kar dve ekskluzivni sestavini iz vinske trte: ekološka grozdna vodica, bogata z blažilnimi minerali in vlažilnimi rastlinskimi sladkorji, skrbi za enakomerno porazdelitev vlage v koži in je ciljno usmerjena na naravni sistem vlaženja kože, 2.) olje grozdnih pešk z visoko vsebnostjo vitamina E, linolne in omega-6 esencialne maščobne kisline pa ima hranilne in regenerativne lastnosti.

Za vitko linijo in boljše počutje!

Ekološko pridelano vino, še posebej rdeče vino, je vir številnih hranilnih snovi, kot sta vitamina C in B6, mineralov, rudnin, kislin in antioksidantov. Slednji se v veliki meri nahajajo v lupini grozdnih jagod, po kateri ima rdeče vino tudi značilno bogato barvo. Najmočnejši antioksidant rdečega vina je reservatrol, ki nastaja pri fermentaciji grozdja. Iz reservatrola se po zaužitju začne tvoriti snov piceatanol, ki upočasnjuje rast in razvoj maščobnih celic. Sicer pa naj bi reservatrol preprečeval celične poškodbe in Alzheimerjevo bolezen ter ščitil pred srčnimi boleznimi. Kje ga najdemo največ? V Vinski kleti Zlati grič ne boste zgrešili, če izberete kozarček rubinasto rdečega Modrega Pinota ali Modre Frankinje z značilno, z lesom okrepljeno aromo in naravno gostim okusom.

Da pa vas ne bodo ob tem prebiranju pregrešne misli premamile v stilu: »Če en kozarec rdečega vina na dan naredi takšne čudeže, kaj šele naredi ena steklenica?« Naj vam domišljija nikar ne zaplava preveč. Zmernost, ujeta v 150 mililitrski kozarček, je ključ, in če kje, potem je to potrebno upoštevati pri uživanju žlahtnega rdečega eliksirja.

Foto: Shutterstock