Količina in barva izcedka iz nožnice se lahko od časa do časa precej razlikuje, veliko je odvisno tudi od vašega menstrualnega cikla. V času ovulacije bo izcedek močnejši, prozoren in lepljiv, tik pred menstruacijo pa postane gost, belo-rumen. Kako pa vemo, kdaj nas beli tok opozarja na glivično vnetje? Kar tri četrtine žensk se namreč vsaj enkrat v življenju sreča z vaginalnim vnetjem, pogost vzrok zanje pa predstavljajo klasični higienski pripomočki.

Izcedek oziroma beli tok je popolnoma normalen. Običajen izcedek je lahko bister, motno bel in / ali, ko se posuši, rumen. Vsebuje lahko tudi bele lise in na trenutke je tanek in vlakninast.
Spremembe povzročajo menstrualni cikel, čustveni stres, način prehranjevanja, nosečnost ter uporaba zdravil in kontracepcijskih tablet.

Kot rečeno, pa tudi cikel menstruacije vpliva na vaginalno okolje. V tem času lahko opazite povečano vlažnost, morda pa tudi spremembo v ravnotežju pH. Prej menstruacijo je vaša vagina namreč najmanj kisla, zato pa so v tem času okužbe najpogostejše.

Znaki nenormalnega belega toka: vse spremembe v barvi ali količini belega toka so lahko znak vnetja nožnice. Če se pojavi kateri od simptomov spodaj, je to lahko znak vnetja nožnice:

  • sivo/bel ali rumeno/zelen izcedek z neprijetnim vonjem,
  • beli tok spremlja srbenje, izpuščaji ali bolečina,
  • izcedek podoben skuti,
  • uriniranje spremlja pekoč občutek na koži,
  • obstojen, povečan izcedek.

Ena od možnosti za zmanjševanje vnetja je uporaba menstrualne skodelice

Lalicup je alternativa klasičnim higienskim pripomočkom (tamponi, vložki), izdelana iz medicinskega silikona. Uporaba skodelice je preprosta, nosite jo lahko tudi do 12 ur! Zaradi svoje vzdržljivosti je denarnici in okolju prijaznejša rešitev, saj ena sama skodelica zdrži tudi do deset let (s tem prispevate tudi k manjšemu številu odpadkov). Ker se popolnoma prilagodi vašemu telesu, jo lahko nosite med različnimi aktivnostmi – tudi kampiranjem, potovanjem, plavanjem,  tekom …

Zaradi materiala, iz katerega je narejena in načina vstavitve preprečuje rušenje naravnega vaginalnega ravnovesja. Prav tako pa menstrualna skodelica:

  • ne suši ali draži vaginalne sluznice,
  • ne spreminja pH nožnice,
  • ne povzroča alergij, vnetij ali glivičnih obolenj,
  • zmanjša možnost vnetja nožnice,
  • preprečuje zmanjšuje verjetnost novih okužb.
Menstrualna skodelica LaliCup je na voljo v različnih barvah, tudi črni!

Menstrualna skodelica LaliCup je na voljo v različnih barvah, tudi črni!