Najstnice oziroma ženske, ki še niso imele spolnega odnosa, so ponavadi bolj skeptične ob nakupu menstrualne skodelice. Sprašujejo se, ali bo šla skodelica težje notri, je to sploh namenjeno devicam, ali morajo biti za uporabo kaj starejše. Pravzaprav pa je resnica daleč od tega! Menstrualna skodelica je namenjena prav vsaki ženski, ki ima menstruacijo, ne glede na to, ali ima štirinajst ali pa osemnajst let in je še vedno devica. Razlika je le v velikosti skodelice, ki jo moraš izbrati.

Katera menstrualna skodelica je primerna za device

Zdaj ko smo te pomirili, da menstrualno skodelico lahko uporabljaš tudi ti, ne glede na starost in izkušnje v postelji, je čas da malo bolje spoznaš svojo novo prijateljico. Lalicup menstrualna skodelica ti bo omogočila udobje in brezskrbno zaščito. Ne povzroča nobenega neprijetnega vonja, je okolju prijazna in zdrava alternativa. Investicija v skodelico se povrne že v treh mesecih, ker jo uporabljamo več let. Uporablja pa jo čedalje več osveščenih žensk tudi pri nas.

lalicup_S_velikost

Tvoj prvi nakup naj bo skodelica velikosti S

Zakaj? Poleg tega, da je menstrualna skodelica velikosti S namenjena ženskam s šibkim menstrualnim tokom in močnimi vaginalnimi mišicami, ženskam z zelo občutljivim mehurjem, je popolna tudi za device – ne glede na to, ali imajo močnejši menstrualni tok. Narejena je iz mehkejšega, zelo upogljivega silikona. Za vse najstnice pa je prav tako primerna S, le v primeru zelo močnega menstrualnega toka, je bolj primerna velikost M.

Lastnosti skodelice S:

– Volumen: 27,4 ml
– Širina obroča: 40,3 mm
– Globina skodelice: 46 mm
– Dolžina peclja: 25,5 mm

Ta velikost skodelice je bolj primerna za device, saj jo je lažje vstavljati in izstavljati. 

Kaj se zgodi z deviško kožico?

Zna se zgoditi, da se pri prvi uporabi pretrga in če se morda ob tem sprašuješ, kaj to pomeni, ne skrbi, še vedno boš ostala devica. Deviško kožico si lahko pretrgaš tudi med drugimi dejavnostmi, na primer med gimnastičnimi vajami, kolesarjenju, pri uporabi tamponov … Morda tega celo ne boš čutila, zato brez skrbi, menstrualno skodelico boš lahko mirno uporabljala naprej.

Je uporaba menstrualne skodelice res tako enostavna?

Ja in še enkrat ja! Vstavljanje je povsem preprosto in ne povzroča neprijetnega občutka – zložiš jo v manjšo obliko in v nožnico vstaviš manj globoko kot običajno vstavimo tampon:

  • Pred prvo uporabo ali dokler se vstavljanja skodelice ne navadiš povsem lahko menstrualno skodelico navlažiš z vodo ali namažeš z lubrikantom na vodni osnovi za lažje vstavljanje.
  • Namestiš se v udoben položaj – večina žensk skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču, čepenjem ali s privzdignjeno eno nogo.
  • S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstaviš v spodnji del nožnice, pri tem pa sprostiš vaginalne mišice. Skodelico namestiš nekaj centimetrov pod maternični vrat. Prav nič hudega ni, če boš med prvimi vstavljanji malce nespretna – pravilen položaj v nožnici boš našla z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije.
  • Po vstavitvi preveriš, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri – to storiš tako, da s prstom rahlo zaokrožiš okoli dna skodelice.
  • Pecelj skodelice lahko odrežeš ali prikrajšaš, če te moti.

Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja.

Po uporabi jo na preprost in hiter način očistiš (tudi na straniščih v šoli) kar s pomočjo plastenko vode nad straniščno školjko. Po potrebi pa jo prazniš dvakrat do trikrat na dan.

Lalicup skodelice S so na voljo v brezbarvni, črni, modri, svetlo rdeči, vinsko vijolični in zeleni barvi. Katero barvo pa boš izbrala ti?