Razmišljaš o nakupu menstrualne skodelice, a se ustaviš, ker dvomiš, da si boš znala vstaviti, te skrbi, kako jo boš dobila ven in se raje odločiš za vložke? Nikar! Vstavljanje je resnično preprosto, le enkrat moraš poskusiti, pa boš ugotovila, da je pravi mačji kašelj! Ampak, da se boš lažje spravila k nakupu svoje prve menstrualne skodelice, smo ti pripravili natančna navodila, kako skodelico pravilno vstaviti.

Lali-S-wine-box

Uporaba menstrualne skodelice zajema 5 preprostih korakov!

1. Skodelico Lalicup najprej očistimo

Prvi korak je torej predpriprava – čiščenje menstrualne skodelice. Pred prvo uporabo skodelico temeljito umiješ z vodo in blagim milom ter prevreš – približno 10 minut v večji količini vode. Preveriš tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Ustrezna higiena rok je izjemno pomembna, da ne vnašamo škodljivih snovi v nožnico, zato si pred rokovanjem s skodelico temeljito umij roke z blagim milom in toplo vodo. Tako, ostali so le še 4 koraki!

2. Nato jo zložimo

Samo spomni se na to, kako si se prvič “bala” vstaviti tampon. Ampak si vseeno poskusila in ugotovila, da ni nič strašnega. In enako velja za Lalicup skodelico, saj se zaradi dodatnega designa – v obliki cveta, lažje zloži in razpre. Kljub temu, da je malce večja kot tampon, jo lahko zaradi mehkega medicinskega silikona zlahka zložimo v manjšo obliko in tako zagotovimo varno, udobno in neboleče vstavljanje v nožnico. V drugem koraku torej sledi zlaganje v manjšo obliko za lažje vstavljanje.

Menstrualno skodelico lahko zložiš na tri načine, izberi tisto, ki se ti zdi najbolj primerna:

C-pregib oziroma pregib v obliki srca

Menstrualno skodelico primeš z obema rokama, s palci pritisneš na sprednjo ploskev skodelice in jo tako sploščiš, nato pa oba konca prepogneš skupaj, da se srečata v sredini. Tako dobimo obliko črke C oziroma obliko srca.

C-pregib dekleta in ženske uporabljajo najpogosteje in je tudi najenostavnejši. Za nekatere uporabnice, predvsem mlajša dekleta, je skodelica v tej obliki še vedno preširoka, zato vstavljanje zahteva malce več napora.

Pregib s stiskom navzdol oziroma »školjka«

Menstrualno skodelico držiš v eni roki, s kazalcem druge roke pa vrh skodelice na sprednji strani potisneš navzdol, nato pa skodelico z roko, v kateri jo držiš, stisneš skupaj, tako da se prepogne na sredini.

Oblika školjke je priljubljena predvsem pri mlajših dekletih, saj je skodelica ob vstavljanju tako najmanjša, vendar se v nekaterih primerih (odvisno od anatomije nožnice) težje odpre, zato morajo nekatere uporabnice ponoviti postopek.

Pregib v obliko sedmice oziroma trikotnika

Menstrualno skodelico primeš z obema rokama, s palci pritisneš na sprednjo ploskev skodelice in jo tako sploščiš, nato pa zgornjo desno stran skodelice diagonalno prepogneš proti spodnji levi strani skodelice.

Oblika trikotnika je priljubljena izbira deklet in žensk, ki imajo težave pri vstavljanju v drugih oblikah, se pa v nekaterih primerih skodelica v nožnici ne odpre povsem pravilno, zato je treba postopek ponoviti.

Da si boš lažje predstavljala, si poglej še spodnji videoposnetek:

3. Sledi vstavljanje Lalicup skodelice

In že si na tretjem koraku! Pred prvo uporabo (ali dokler se vstavljanja skodelice ne navadiš povsem) lahko menstrualno skodelico navlažiš z vodo ali namažeš z lubrikantom na vodni osnovi za lažje vstavljanje.

Namestiš se v udoben položaj – večina žensk skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču, čepenjem ali s privzdignjeno eno nogo. S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstaviš v spodnji del nožnice, pri tem pa sprostiš vaginalne mišice. Skodelico namestiš nekaj centimetrov pod maternični vrat. Po vstavitvi preveriš, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri – to storiš tako, da s prstom rahlo zaokrožiš okoli dna skodelice.

Pecelj skodelice lahko odrežeš ali prikrajšaš, če te moti. In voila, skodelica je notri! In zagotovo boš navdušena, saj pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine in prav nobenega občutka nelagodja.

Prav nič hudega ni, če boš med prvimi vstavljanji malce nespretna – pravilen položaj v nožnici boš našla z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije!

4. In tudi odstranjevanje je tako enostavno!

Torej, kot vidiš, je vstavljanje res mala šala in enako velja tudi za odstranjevanje:

  • pred njim si očisti roke z blagim milom in vodo
  • vaginalne mišice sprostiš, dno skodelice primeš s kazalcem in palcem ter čvrsto stisneš, dokler ne začutiš, da podtlak, ki skodelico drži varno na mestu, popusti
  • skodelico zložiš v manjšo obliko (podobno kot pri vstavljanju) in nežno izvlečeš

Večina žensk menstrualne skodelice odstrani in izprazni 2- do 4-krat dnevno. Ob pravilni odstranitvi pa ne bo nič več madežev krvi, kot jih je na primer pri menjavi tampona!

5. Za konec pa še čiščenje Lalicup:

Tako, vstavljanje in odstranjevanje si spoznala, sledi le še zadnji korak, in sicer čiščenje menstrualne skodelice, ki pa je v resnici bolj preprosto, kot si predstavljaš. Po odstranitvi skodelice njeno vsebino izliješ v straniščno školjko, skodelico opereš ali obrišeš s čistilnim robčkom in jo ponovno vstaviš!