To je ta čas –  čas gripe in prehlada! Za nekatere od nas so usodne spremembe v sezoni, za druge pa vrvež praznikov.

Kakršenkoli je že vzrok bolezni, davek na zdravje prevzame naš imunski sistem. Toda preden se zaženete v lekarno, razmislite o starih babičinih nasvetih.

Prepričani smo, da imate doma številna sredstva in sestavine za povečanje vaše imunosti. Konec koncev, babica najbolje ve, kajne?

Teh 10 zdravil proti prehladu in gripi imate zagotovo že doma:

1.) Kokošja juha

Domača kokošja juha je bogata s cisteinom in aminokislinami, ki imajo zelo podobno kemijsko strukturo kot zdravila proti bronhitisu. Juhica vam tako pomaga zmanjšati različna vnetja. Piščančja juha vsebuje tudi veliko cinka in mineralov, ki pomagajo krepiti imunski sistem in ki lahko skrajšajo dolžino prehlada.

2.) Pomarančni sok

Prepričani smo, da že veste, da je pomarančni sok naložen z vitaminom C. Študije so pokazale, da vitamin C pomaga skrajšati predolge dni prehlada.

3.) Čaj z medom in limono

Vas boli grlo? Topel čaj bo vaše grlo pomiril, antimikrobno in antioksidativno bogat med pa bo pomagal krepiti vaš oslabljeni imunski sistem. Čaju dodajte še nekaj limone in s tem vitamin C!

4.) Bezeg

Mogoče je vaša babica bezeg dodajala v marmelado ali v kolačke. Bezeg že od nekdaj uporabljajo kot krepitev imunskega sistema in v pomoč pri sinusnih bolečinah ter pri zmanjšanju vnetij. Ni časa, da bi sami naredili marmelado? Brez skrbi, bezgov sirup se da dobiti že v večini trgovin z zdravo prehrano.

5.) Kislo zelje in kumarice

Ta fermentirana živila vsebujejo probiotike, znane tudi kot dobre bakterije. Te bakterije pomagajo krepiti imunski sistem in se bojujejo proti okužbam in virusom – ne samo v črevesju – ampak v celotnem telesu! Tudi druga živila, kot sta jogurt in kefir, so polna teh dobrih in močnih bakterij.

6.) Česen

Ste odraščali ob prehrani, kjer je bil česen pogosto prisoten? Česen je zvezdnik krepitve imunskega sistema. Če zaradi želodca ne morete jesti surovega česna, ga poskusite dodati solatnim prelivom.

7.) Pekoča paprika

Pekoče paprike vsebujejo kapsaicin, spojino, ki je odgovorna za začinjenost. Kapsaicin tudi pomaga pri lajšanju zamašenega nosu.

8.) Ovseni kosmiči

V mrzlih zimskih mesecih začnite dan s skledo ovsenih kosmičev – druga rock zvezda za krepitev imunskega sistema. Oves vsebuje beta glukan, selen in cink, ki pomagajo krepiti delovanje imunskega sistema in vas obranijo pred prehladi in okužbami.

9.) Žajbelj

Ta starodavna zel je močno protivirusno sredstvo, ki ga lahko uporabite za zdravljenje bolečin v žrelu, pri zamašenemu nosu ali za pomiritev trdovratnega kašlja.