V aprilu smo slavili Nacionalni dan vrtnarjenja. In res ni nič podobno veselju povezovanja z naravo in ponosu vzgajanja lastnih rastlin in cvetja.

Vrt je čudovito mesto za razgibavanje telesa in uma. Vrtnarjenje od 30 do 45 minut na dan lahko pomeni porabo med 150 in 300 kalorij. Vrtnarjenje ne pomeni le zalivanje rož, ampak pletje, kopanje, okopavanje, grabljenje in sajenje. To pa nam pomaga ustvariti pomirjujoče, sproščeno stanje uma, obenem pa sproščanje pritiskov in tesnobe vsakdana.

8 razlogov, zakaj je VRTNARJENJE dobro za vas

Tukaj je devet razlogov, zakaj je vrtnarjenje dobro za vaše telo in duha.

  1. Vrtnarjenje = aktivnost.

Aktivnosti na prostem so super za ohranjanje zdravja, še posebej za tiste ljudi, ki so običajno zelo navezani na svoje (delovne) mize.

  1. Spodbujanje ustvarjalnosti.

Svež zrak, zelenje in cvetje odpirajo vrata ustvarjalnosti. Vrtnarstvo nam pomaga se povezati z zemljo, telesom, umom, ki omogoča prostor za ustvarjalne misli.

  1. Zmanjševanje stresa.

Najdite čas, da se sprostite in pobegnete iz pritiskov življenja. Ko ste v koraku z mirom, zmanjšujete svoj stres, fizični napor pa pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.

  1. Odlična oblika funkcionalne vadbe.

Vrtnarjenje je odlična oblika funkcionalne vadbe, ki vključuje veliko elementov zmerno do intenzivno fitnes rutine. Raztezanje, potiskanje, vlečenje in dviganje vključuje več mišic naenkrat, kar izboljša kakovost vaše celotne kondicije.

  1. Izboljšanje prožnosti, ravnotežja in čutnega zaznavanja.

Vrtnarstvo pomaga izboljšati ravnotežje, fleksibilnost. Obenem izostruje čute.

  1. Spodbujanje hormonov dobrega počutja.

Vrtnarjenje je oblika telesne vadbe, kjer se sproščajo endorfini, znani tudi kot hormoni sreče. Ti endorfini nam pomagajo manifestirati bolj pozitiven pogled na življenje.

  1. Vzdrževanje zdravega srca.

Vrtnarjenje je telesna aktivnost, ki nam pomaga krepiti srce, hkrati pa povečuje njegovo vzdržljivost.

  1. Vrtnarstvo = Priložnost, da nekaj vrnemo naravi nazaj.

Vzemite si nekaj trenutkov, da se odklopite od življenjskega stresa in se povežite z naravo. Pri delu na vrtu lahko sodeluje cela družina in ko končate, boste poleg vsega zadovoljstva imeli tudi lep vrt in okusne pridelke!