Pisateljica Jane Austen je napisala: “Sedeti v senci na lepem dnevu in gledati v naravo, je najboljša osvežitev.” In kdo se s trditvijo ne bi strinjal? Veličastnost dreves, vdihovanje slanega zraka, razkošne barve cvetja nas preprosto navdihujejo.

Obstaja dober razlog, zakaj mnogi umetniki in pesniki iščejo navdih v lepoti narave. Raziskave so pokazale, da nam čas v naravi koristi tako psihično kot fizično in to na presenetljive načine.

Če čutite, da je sprehod nujen za vaše dobro počutje, imate najverjetneje prav. Zato ne prezrite osmih razlogov, zakaj moramo v naravi in na prostem preživeti več časa:

  1. Preživljanje časa v naravi povečuje občutek vitalnosti.

Rezultati raziskav so pokazali, da preživljanje časa v naravi zvišuje raven energije. To ne preseneča: ko ste zunaj, prebujate vse vaše čute. Obdani z barvami, vonji in zvoki vseh živih bitij v naravi, dobesedno čutimo življenje okoli nas.

  1. Narava nas naredi bolj odporne na stres.

Raziskovalci so v eni izmed študij ugotovili, da so si posamezniki, ki so si ogledali prizore narave, hitreje telesno okrevali od učinkov stresa, kot pa tisti, ki so si ogledovali prizore iz mest.

  1. Vadba v naravi izboljšuje razpoloženje.

Vsi vemo, da rekreacija proizvaja endorfine, hkrati pa izboljšuje razpoloženje. Na bolje, seveda.

  1. Preživljanje časa v naravi zvišuje koncentracijo.

Kdo bi vedel, da je vonj po travi lahko takšen eliksir za našo koncentracijo!

  1. Življenje v bližini zelenih površin lahko izboljša duševno zdravje.

Ena izmed študij, ki sledi udeležencem v petih letih, je pokazala, da imajo ljudje v bližini zelenih površin boljši občutek blaginje in zdravja. Ta učinek naj bi trajal kar tri leta!

  1. Preživljanje časa v naravi izboljšuje imunski sistem.

Ni razloga, da se v vašem življenju ne bi počutili super. Z drugimi besedami – znanost pravi, da boste bolj zdravi, če boste ven v naravo odhajali bolj pogosto kot sicer.

  1. Življenje v bližini zelenih površin, lahko celo poveča življenjsko dobo.

Petletna študija japonskih starejših občanov je pokazala vzporednice med življenjem ob zelenih površinah in med nižjo stopnjo nevarnih bolezni. To razmerje je bilo ugotovljeno tudi pod nadzorom spremenljivk, kot so dohodek, starost, spol, zakonski stan in preko drugih pomembnih dejavnikov. Zdaj je pravi čas, da smo zunaj!

  1. Ne moremo ven? Nič hudega, tudi sobne rastline lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje.

Če nam čas ali vreme ne dovolita, da gremo na prosto, se narave lahko naužijemo tudi od znotraj. Na primer – pri raziskavi bolnišničnih bolnikov, ki so okrevali po operaciji, so ugotovili, da so posamezniki v sobi z rastlinami imeli nižji krvni tlak in srčni utrip, nižje stopnje bolečine, strahu in utrujenosti od tistih, ki v svojih sobah rastlin niso imeli.

Nauk zgodbe? Naravoslovec John Muir pravi: “Splezajte na goro in dobili boste dobro novico. Mir narave bo tekel skozi vas, kot sonce teče v drevesa. Veter in nevihte bodo v vas razstrelile svojo svežino, medtem ko bodo skrbi padle od vas kot listje v jeseni.”