Nespečnost prizadene 25% populacije. Simptomi variirajo od tega, da težko zaspite, da se pogosto zbujate, se zbudite zgodaj zjutraj ali se zbudite utrujeni.

Preverite tudi: ALTERNATIVNA MEDICINA: CENA IN ALI DELUJE? (BIORESONANCA, HOMEOPATIJA, REIKI, AKUPUNKTURA)

Spodaj je nekaj nasvetov, kako si po naravni poti zagotovite boljši spanec.

1. Določena zelišča pomagajo pri spanju

V nasprotju s tabletami za spanje, ki jih predpiše zdravnik, zelišča ne delujejo odvisno na organizem. Vzemite eno dozo pred večerjo in eno pred spanjem. Učinkovita zelišča, ki delujejo ugodno na spanec so kalifornijski mak, baldrijan, pasijonka, hmelj in melisa.

2. Večerja

Lahek obrok z malo ogljikovimi hidrati bo povečal nivo serotonina v krvi in uravnal nivo sladkorja. Obe stanji delujeta zelo pomirjujoče za telo. Poskusite s staromodno skodelico mleka z medom.

3. Spalna higiena

To sicer zveni, kot da se morate pred spanjem temeljito umiti. Vendar gre za to, da pred spanjem ustvarite redno rutino, ki izboljša spalni vzorec. To naredite tako, da hodite v posteljo ob enakem času (idealno je do 23.00 ure),  da je spalnica tiha in temna, da se izogibate popoldanskim počitkom in da se izogibajte preveč stimulativnim rečem pred spanjem (kot je telovadba ali gledanje televizije!).

4. Nič alkohola pred spanjem

Čeprav alkohol lahko deluje sproščujoče in zaspano, moti spalni cikel. Še posebej REM fazo. To pomeni, da zamudite sproščujoč in regenerativni del spanca, ki ga telo potrebuje.

5. Telesna aktivnost

Dva tipa telesne aktivnosti pomagata pri izboljšanju spanja. Ena je takšna aktivnost, ki vas utrudi (npr. tek, kolesarjenje ali fitnes). Takšno aktivnost je najbolje izvajati v dopoldanskem času, saj se poviša nivo adrenalina in če aktivnost izvajate zvečer, telo potrebuje veliko časa, da novo normalizira novo raven adrenalina. Drugi tip vadbe pa pomirja telo in duha. To so lahko vaje joge, tai čija, pilatesa.

6. Pred spanjem si privoščite kopel

Najbolj trden spanec imamo takrat, ko je telesna temperatura najnižja. To je po navadi v zgodnjih jutranjih urah. Z umetnim dvigom telesne temperature, s toplo kopeljo ali tušem spodbudimo notranji termostat, da zniža telesno temperaturo. S tem prepričamo možgane, da mislijo, da ste že na poti v deželo sanj.

7. Spalni hormon melatonin

Melatonin je hormon spanca, ki ga izloča epifiza. Hormon pomaga uravnavati naš 24 urni cirkiadni ritem. Služba v izmenah, dolga potovanja … vse to vpliva na nivo melatonina. Prav tako se nivo hormona poruši, če ga epifiza ne izloča pravilno. To se zgodi, če epifiza nima možnosti za optimalno delovanje. Torej če ni pravilne cirkulacije možganov, ni kisika in ni hrane. To lahko uredite tako, da odstranite vzrok za slabo cirkulacijo, ki je v 98 % premaknjeno prvo vratno vretence – atlas – ki pritiska na vratne žile in s tem omejuje cirkulacijo. Z enostavno popolnoma varno metodo Atlasprofilax to naredite ob samo enem obisku. Več najdete tudi na www.atasprofilax.si.