Pregovor pravi, da ste stari toliko, kot se počutite. In kaj storiti, če se počutite stari, utrujeni in izčrpani?

Utrujenost je pogosta težava še posebej pri ljudeh v srednjih letih. Na srečo je tukaj nekaj nasvetov, kako si napolnite baterije. Namreč, nekateri nasveti resnično upočasnijo celo staranje.

1. Najprej Izločite zdravstvene težave

Utrujenost in izčrpanost je pogost simptom različnih obolenj (diabetes, srčna obolenja, artritis, anemija, težave s ščitnico…). Pogovorite se s svojim zdravnikom, če se počutite nenavadno utrujeni. Na nastanek utrujenosti vpliva tudi veliko zdravil. In to takšna, ki znižujejo krvni tlak, antihistaminiki, diuretiki… če se začnete počutiti utrujene po začetku jemanja zdravil, se posvetujte z zdravnikom.

2. Začnite se gibati

Saj vem, da je zadnja stvar, ki vam pade na pamet, ko ste utrujeni, da boste telovadili. Ampak mnoge študije kažejo, da fizična aktivnost dvigne nivo energije. Kerry J. Stewart, profesor na Hopkinsonovi Univerzi Medicine, pravi, da je telovadba od nekdaj povezana s povečano življenjsko energijo in boljšo kvaliteto življenja. ”Ljudje, ki so aktivni, imajo večjo samozavest. Vadba prav tako izboljša delovno aktivnost srca, pljuč in mišic.” Pravi še, da je to podobno, kot še izboljšate kakovost goriva v vašem avtu. Da vam več energije za vse druge dejavnosti.

3. Joga

Čeprav je vsaka vadba dobra, je posebej efektivna prav joga. Po 6 tednih vadbe joge 1-x tedensko so prostovoljci britanske študije poročali izboljšanju stanja duha, energije in zavesti.

In ne skrbite, za jogo ni nikoli prepozno. Na Univerzi  Oregonu je pri jogi sodelovalo 125 moških in žensk starih med 65 in 85 let. Po šestih mesecih sodelovanja v projektu so poročali o očitnem izboljšanju počutja in povečani energiji.

4. Pijte dovolj vode

Dehidracija zaustavi tok energije in zmanjša telesno zmogljivost. ”Naša raziskava je pokazala, da dehidracija otežuje atletom, da dokončajo vajo z utežmi,” pravi Dan Judelson, dr. med, asistent profesor kinezilologije na California State University at Fullerton. ”Zato je logično razmišljanje, da dehidracija povzroča utrujenost tudi pri vsakdanjih naogah in opravilih.” Dokazano je tudi, da dehidracija zmanjša odzivnost in koncentracijo. Kako vemo, če pijemo dovolj vode? Urin je bledo rumene barve. Temnejši kot je, več tekočine morate zaužiti.

5. Spat hodite pravočasno

Pomanjkanje spanja poveča možnost nesreč in je eden od glavnih vzrokov vaše utrujenosti. Rešitev je, da greste pravočasno v posteljo. Če se dovolj naspite, imate več energije. Telo se uspešno regenerira in se pripravi na nov dan. Pojdite v posteljo do 23.00 ure. Spite v čim temnejšem prostoru in iz spalnice umaknite vse mogoče elektronske naprave, ki bil lahko motile vaše spanje. Med dnevom si privoščite tudi 10 -20 minutni dremež (ne več!), da se spočijete in dvignete nivo energije.

6. Nastavitev atlasa

Prvo vratno vretence je zarotirano kar pri 98% ljudi, kar povzroči, da se zmanjša dotok krvi v možgane. In pomanjkanje kisika privede do zaspanosti, utrujenosti, zmanjšane koncentracije… Vpliva tudi na hormonalno ravnovesje in delovanje ščitnice. Ko se atlas poravna v pravilno anatomsko lego, se sprostijo vratne žile, možgani delujejo optimalno in hormoni ne nagajajo več.

Več si lahko preberete na www.atlasprofilax.si.

Splet naključij me je pripeljal do poklica, ki ga danes z velikim veseljem in zadovoljstvom opravljam. Ali pa morda usoda. Kdo ve. Pomembno je, da lahko s svojim znanjem pomagam ljudem na enostaven in varen način in jim življenje naredim manj boleče, svobodno in vredno človeškega dostojanstva.