Pozimi prija »udobna hrana«. Ta je pogosto sladka, slana in mastna. S tako hrano ni nič narobe, če bi znali vztrajati pri tem, kaj je za vsakega izmed nas, z obzirom na življenjski slog primerna porcija – bodisi za hujšanje ali zdrav življenjski slog.

Lahko si pomagate s spodnjimi nasveti, kako pripraviti številne jedi bogatejše s hranili in prijaznejše vaši prebavi.

Pomembno je, da si določene vrste hrane ne odrekate, ampak takrat ko je to mogoče, pripravite želeno jed bolj kakovostno z obzirom na svoje zdravje in počutje, a spremenjeno do take mere, da bo še vedno zadovoljila vašo prvotno željo.

  1.      SEZONSKA HRANA

Jejmo sezonsko hrano. Poletne bučke se poslavljajo, sveže jagodičevje iz Čila ima vrtoglavo ceno. Če imate slednja živila zamrznjena na zalogi, jih porabite, nato pa uživajte v zimski zelenjavi. Buče (hokaido, muškatna, maslena), čajota, brstični ohrovt, jabolka, hruške, pesa, koleraba, korenje, repa, zelje, cvetača in krompir (tudi sladki) so aktualna ta hip. Ne pozabite na kislo zelje in repo, naši zimski »super živili«. Sezonska hrana vsebuje največ koristnih učinkovin in še najcenejša je v tem času.

Velik del zgoraj omenjenih živil mora biti vsaj rahlo pokuhanih za lažjo prebavo in optimalen okus. Pražena, pečena, dušena in kuhana zelenjava nas ogreje, ob tem pa zagotovi enak občutek ugodja, kot ga imajo jedi, ki jih običajno jemo »za dušo« in obenem oskrbijo telo z dragocenimi hranili, namesto da bi jih iz našega telesa izčrpavali.

  1.      TOPLE SOLATE

Ko je zunaj hladno, je topla solata odličen obrok. Običajno skledo solate obogatite s praženo zelenjavo (buča, por, čebula), rezinami mesa, toplimi stročnicami, krompirjem ali pa namesto olja ali kot obogatitev solate uporabite na hitro prepražene oreščke. Topla solata prijetno pogreje in je sama po sebi odličen kompleten obrok. Da nam občutek večje sitosti in je odličen kompromis, ko želimo pojesti nekaj toplega, a še vedno vključiti svežo zelenjavo. Slednje je še posebej pomembno v času hujšanja.

  1.      ZELENJAVA V JUHAH, OBARAH

V enolončnice, mineštre in juhe vključite čim več zelenjave. Tople jedi potešijo željo po udobni hrani, sploh če so pripravljene okusno in iz polnovrednih sestavin. Namesto smetane ali ocvirkov, ki jih hitro lahko uporabimo preveč, za sedeč način življenja raje uporabite več zelenjave, ki bo preprečila napade lakote.

  1.      ZAČIMBE

Cimet, muškatni orešček, paprika (poskusite začimbo dimljeno papriko), kumin, kurkuma, čili, ingver in harisa jedem dodajo poln okus in so začimbe, ki grejejo od znotraj navzven. Hrani dodajo polnost okusa, brez da bi ji povečali energijsko vrednost. Začinjena hrana pomaga blažiti prehlade, saj nam odpre sinuse.

NAMIG: Za polnovredno kosilo na hitro poskusite na maslu ghee, čebuli in poru prepražen fižol s soljo, dimljeno papriko, kurkumo, poprom, proti koncu pa dodajte rezinice ½ avokada in 1 jajce, da zakrkne.

  1.      ALTERNATIVE PREGREHAM

Namig: Če podam za primer vročo čokolado – namesto prahu iz vrečke (ki vsebuje sladkor, razmaščen kakav in škrob) si pripravite domačo vročo čokolado. Za 2 skodelici potrebujete 1 velik avokado, 1 banano in 2 žlici surovega kakava, ščep soli. Vse to prelijete z vrelo vodo in zmešajte s paličnim mešalnikom. Sladkosnedi lahko sladkate z nerafiniranim sladkorjem ali uporabite 2 banani/datlje.

NAMIG: Namesto testenin z mastno omako si lahko pripravite zelenjavne rezance z enako omako.

  1.      KO PRIJA SLADKO

Sladko sadje polnega okusa zniža potrebo po dodajanju sladkorja in maščobe v sladice. Uporabite naribano bučo, jabolka, banano, kaki, hruške in suho sadje. Za svež okras slaščic so odlična granatna jabolka, pomaranče in oreščki.

Če želite izgubiti kilograme, optimizirati zdravje in osvojiti znanje, ki vam omogoča, da se težave s težo ali zdravjem ne bodo več ponovile, vam strokovno podporo nudimo v Befitu. Ukvarjamo se s sestavo individualnih jedilnikov in prehranskim coachingom, pri čemer zagovarjamo oseben pristop. Več informacij na 051 234 278 ali anja@prehrana.info.