Domače intimne zabave ponovno postajajo vedno bolj popularne. Dovršena dekoracija, pregrešno dobre kulinarične dobrote, instagramabilni krožniki… Zakaj ne bi nadgradili tudi vašega poznavanja vinske kulture in presenetili goste z razgledanostjo?

Pravilna drža kozarca

Vinski kozarec vedno držimo za pecelj, ki je dovolj dolg, da z rokami ne segrevamo vina. Vino tako dalj časa ostane primerne temperature. Poleg tega je pa napačno držanje vinskega kozarca najbolj očiten pokazatelj, da o pravilnem pitju vina ne veste veliko.

Iz pitja vina ustvarite doživetje za vse čute

Nikakor ne hitite – vino okusite počasi. Oglejte si vsebino kozarca, nežno zavrtite, povohajte aromo, naredite manjši požirek in ga okusite na jeziku. Za še boljši vtis poznavalsko prikimajte, če vam je vino všeč.

Postrezite pravo vino k pravi hrani

Zelo pomembno je, da k hrani kombinirate pravo vino. Za posebno jesensko doživetje postrezite divjačino, h kateri se odlično prileže modri pinot. Priporočamo domač suhomesnat narezek kot predjed, za glavno jed pa muflona z robicnicami, zraven katerega ponudite kozarec Modrega Pinota iz Vinske kleti Zlati grič.

Hlajenje vina

Poskrbite, da bo vino vedno primerne temperature. Preberite etiketo, na kateri so informacije o vinu, med katerimi je tudi primerna temperatura za pitje.

Poznajte zanimivosti

Da zabava ne bi zamrla, imejte pripravljenih nekaj zanimivosti o vinu, kot so na primer:

  • Rdeče vino dobi svojo barvo zato, ker grozdnim jagodam ne odstranijo kožice, ki v času vrenja spuščajo barvo.
  • Francozi niso izumili vina – najstarejši vinarji naj bi bili v Iranu, v neolitskem obdobju.
  • V Vatikanu zaužijejo največ vina na osebo. Celo več, kot v Kaliforniji, Franciji in Italiji.