Z različnimi načini lahko vplivate na mentalne vzorce vaših otrok in jih spreminjate iz negativnih v pozitivne.

Seveda ne želite, da bi vaš otrok z vami poslušal dnevna poročila, ki mu lahko škodijo na podzavestni ravni (dobesedno), saj tako vpija negativne afirmacije in si podzavestno ustvarja strah. Poročila so polna negativne novic, pa naj bodo to spopadi, naravne katastrofe ali domače »zdrahe«. Spodaj si oglejte 5 načinov, ki vplivajo na podzavest vaših otrok.

1. Beseda “ne” ima lahko nasproten učinek

“Ne približuj se pečici, ne stokaj, ne jokaj, ne prepiraj se, ne delaj tega…”, vse to smo slišali, ko smo bili otroci, pa vseeno smo počeli ravno to. Ravno zaradi tega, ker naša podzavest vpija afirmativno misel in izpusti besedo ne. Ko rečete otroku ne stokaj, njihova podzavest sprejme besedo stokaj, čeprav vas na zavestni ravni razumejo kar želite povedati, lahko reagirajo povsem drugače.

2. Pozitivna domišljija

Pozitivno domišljijo, ki ugodno vpliva na podzavest lahko spodbujate tudi z branjem pravljic in risank s pozitivno in poučno vsebino. Albert Einstein je nekoč dejal: “Če hočete, da bodo vaši otroci pametni, jim pripovedujte pravljice.” Otroku lahko omislite plišaste igračke junakov iz risank, ki spodbujajo pozitivno domišljijo. Ena takšnih je tudi Pujsa Pepa, ki vsebuje poučne zgodbice.

3. Spodbujanje otroka

Ko se otrok sooča s kakšno težavo, ga spodbujajte s pozitivnimi afirmacijami:

  • “v vrtcu/šoli se imaš zelo lepo”
  • “zelo si lep/a”
  • “priden/a si”
  • “hitro se učiš”
  • “naloge rešuješ z lahkoto”

4. Naj bo čim večkrat zabavno

Otroku lahko starši škodijo, če jemljejo vse preveč resno. Pa kaj če se polije sok, pa kaj če se zamažejo pri barvanju s temperami ali flomastri. Saj to se lahko zgodi nam, ki smo odrasli. Otroci obožujejo vse kar je zabavno, to vpliva tudi k boljši predstavi o življenju. Naslednjič lahko privoščite svojemu otroku kopel z mehurčki in opazujte, kako jim bo to zabavno. Z enostavnimi načini jim lahko polepšate življenje.

5. Umetnost

Ste vedeli, da umetnost vpliva na razvijanje desne poloble možganov? Tako ples, risanje, petje in ostalo umetniško ustvarjanje pozitivno vpliva na otrokov razvoj in s tem tudi na podzavest otroka. Ljudje prevečkrat delujemo z levo možgansko poloblo, ki jo uporabljamo za pisanje, računanje in zanemarimo umetnost, ki je pomemben dejavnik usklajevanja in povezovanja leve in desne možganske poloble. Tudi sami se jim lahko pridružite pri umetniškem ustvarjanju, pa še zabavno bo!

 

 

Več nasvetov za čudovita darila za vaše malčke najdete na Mala-mali.si. (oglasno sporočilo)