Nikoli nebi smeli obžalovati časa, ki smo ga porabili, da smo se nekaj naučili –  vse večkrat je celo tako, da se na koncu dneva sprašujemo: “Le zakaj se tega nisem naučil že prej?”

Morda lahko do takšnih zaključkov pridemo le z leti, a vseeno: osebna rast in dobro počutje bi morala vedno biti na prvem mestu! Vprašajte se, kako pogosto pomislite, da bi si še kako želeli znati določeno stvar… Pomembno je, da si vzamete čas in se naučite novih stvari – da vsakič znova kakšno stvar naredite prvič. A kako?

1. Bodite prisotni tu in zdaj!

To je verjetno najboljše navodilo in ob enem nasvet, kako živeti življenje. Vse preveč časa porabimo za razmišljanje o preteklosti in prihodnosti – prva je (na žalost ali srečo) že minila, na drugo pa pravzaprav v celoti ne moremo vplivati, zato je takšno razmišljanje pogosto potrata časa. Raje se osredotočite na sedanjost, ki poteka zdaj; le tako boste lahko poskrbeli, da bo potekala tako, kot si želite.

2. Ne živite življenja, kot bi ga morali…

S tem seveda mislimo, da ne živite življenja, za katerega mislite, da bi ga morali živeti. V družbi veljajo neki vzorci, temu lahko rečemo tudi način obnašanja oziroma “kako bi morali živeti pri določeni starosti”. Morda se vam zato zdi, da bi morali dokončati fakulteto, da bi se morali zaposliti v podjetju, ki ponuja visoke plače, a vam žal ne ustreza, da bi morali imeti otroke… Takoj ustavite takšno razmišljanje! Ne dovolite, da družba narekuje vaš način življenja le vi ste lahko tisti, ki imate pravico izbirati.

3. Ne pretiravajte

Ne delajte iz muhe slona; včasih težave niso tako velike kot izgledajo. Ko vas zagrabi panika, se vprašajte: ali se je v zadnji minuti, ko sem izjemno pod stresom, v mojem življenju spremenilo kaj bistvenega? Velikokrat bo odgovor ne, zatorej se boste lažje in hitreje pomirili. Poskusite: trik zares deluje!

4. Soočite se s svojimi strahovi

V življenju se vam je verjetno vsak enkrat zgodilo, da ste si nečesa strašansko želeli, a za to žal niste imeli poguma… Mogoče so bili strahovi upravičeni, mogoče ne vsekakor je ključno, da se z nekaterimi soočite, saj je cona udobja velikokrat najslabše, kar vam življenje lahko ponudi. V varnem zavetju ni novih izzivov, ki bi vam pomagali, da osebnostno zrastete, poleg tega pa se sčasoma lahko ujamete v rutino, ki vam zaradi enoličnosti ne bo prav nič všeč. Zganite se: življenje vas čaka!