Novo leto, nova ti! Čeprav smo že pred slabim mesecem zakorakali v leto 2018, je še vedno čas, da zase sprejmeš nekaj dobrih odločitev. Začni kar pri menjavi higienskih pripomočkov! Zakaj vedno manj žensk uporablja tampone in jih menja za menstrualno skodelico? Odgovor se skriva v sledečih odstavkih!

Sindrom toksičnega šoka

Če te že ime samega sindroma ne prestraši, te bodo pa podrobnejši podatki in te obenem tudi zagotovo prepričali, da tampone opustiš. V osemdesetih letih je zaradi Sindroma toksičnega šoka zbolelo skorajda 900 žensk, med katerimi je umrlo 8% – izkazalo se je, da so odgovornost za to nosili močno vpojni tamponi, katerih kemikalije vplivajo na množično razmnoževanje bakterije z imenom ”zlati stafilokok”, ki jo v sebi nosi vsaka ženska. Za preventivne ukrepe obišči to stran.

Izsuševanje sluznice

Zagotovo si že kdaj naletela na izsušeno sluznico, ki je povzročila bolečino med izstavljanjem tampona. Seveda naj bi tovrstni higienski pripomočki bili dobro vpojni, kljub temi pa ne bi smeli posrkati vse tekočine, ki jih obdaja. Sluznica mora namreč ostati vlažna, da pravilno opravlja svoje naloge in ti ob tem ne povzroča bolečin. Žal pa se vedno več žensk, ki uporabljajo tampone, srečujejo s to težavo in se pravzaprav ne zavedajo, kako nevarna lahko postane.

Količina odpadkov

V letu 2018 se, čeprav morda malce prepozno, bolj osredotočamo na skrb za naš planet z recikliranjem, alternativami za izpušne pline ter čiščenjem okolja. Tudi sama lahko z manjšimi spremembami v svojem osebnem življenju pripomoreš le-temu z menjavo tamponov za menstrualno skodelico! Slednja je namreč namenjena večkratni in predvsem večletni uporabi, zato predstavlja odlično alternativo k potratnim tamponom, katerih se pri povprečni ženski skozi življenje nabere tudi od 9.600 (240 na leto) do 15.000 (375 na leto)!

Cena

Pri tako visokem številu tamponov si lahko samo mislite, koliko denarja gre za te obvezne higienske pripomočke – skozi leto lahko zaradi menstruacije zapravite vse do 2.800 EUR! Čeprav se ob rednemu nakupu cena škatle tamponov zdi popolnoma primerna, bi lahko skozi leta prihranile ogromne količine denarja. Enkratni nakup menstrualne skodelice in higienskih robčkov lahko vaši denarnici priskoči na pomoč in zmanjša število obiskov drogerije.