Še nekaj dni in šole bo konec. Pred vrati so počitnice in sezona dopustov se začenja. Seveda bomo tudi več fotografirali in da boste letošnje fotografije z veseljem pokazali tudi drugim, sem za vas zbrala nekaj nasvetov.

1. Izogibajte se opoldanskemu soncu

Velikokrat ste že slišali zgornjo izjavo, v zvezi z zdravjem in sončenjem. Prav tako pomembno je to tudi v fotografiji.

Ena najpomembnejših stvari v fotografiji je svetloba. Poznamo dobro in slabo svetlobo in najbolj neprimeren čas za fotografiranje je opoldne, ko je sonce direktno nad nami. Ta svetloba naredi ljudi čudne, saj jim poudari vse sence. To pomeni, gube postanejo bolj izrazite, najbolj neprijetne pa so predvsem sence pod očmi, ki potemnijo polovico obraza. Najboljši nasvet je, da v tem času dneva kamero pridno pospravite v sobo in se prepustite užitkom dopusta.
Torej namesto, da poskušate fotografirati opoldne, se raje odločite za fotografiranje v dopoldanskih ali popoldanskih urah, ko svetloba postane mehkejša in lepša. Prednost fotografiranja v zgodnjih dopoldanskih in pozno popoldanskih urah je, da nikjer ni veliko gneče in imamo na večini lokacijah svoj mir.

V kolikor pa resnično morate fotografirati opoldne, ko je sonce najmočnejše, si preberite naslednji nasvet.

Atelje BB 52. Poiščite senco

Ko je sonce točno nad nami, že zaradi zdravja raje poiščemo senco in to velja tudi za fotografijo. Senca ustvari resnično lepo svetlobo, v kateri lahko brez zadržkov fotografiramo.

Popolnoma vas razumem, če se boste čudili, da morate na čudovit sončen dan odpeljati otroke v senco, da bi jih lahko fotografirali. Vendar verjemite, rezultati vas bodo prepričali. Senco poiščite pod drevesi ali pa senco od katerekoli stavbe, tudi s senčnikom ni nič narobe. V kolikor pa ste na plaži in ni daleč naokoli nobene sence, samo prosite nekoga, da vam pridrži brisačo in tako ustvari senco čez vašega otroka in vi na hitro naredite posnetek.

3. Izberite trenutek

V času dopustov je najbolj primeren čas za fotografiranje pred večerjo. To je čas, ko ste vsi pridobili malo barve od sonca, vsi ste stuširani ter lepo oblečeni saj ste pripravljeni na večerjo ali večerni sprehod. Kot smo že rekli je tudi svetloba v tem času najmehkejša.

In ne pozabite dati fotoaparata tudi komu drugemu, da boste na fotografijah tudi vi. Seveda prej naredite testno fotografijo, da preverite, če so nastavitve prave ter predate kamero prijaznemu dopustniku.

4. Ne pustite svojih fotografij na trdem disku

Jaz sem resnično velik zagovornik tiskanja fotografij. V digitalni dobi vsi posnamemo veliko preveč fotografij, ker so enostavno zastonj. Tako ni nič posebnega, če starši pridejo z vikend oddiha s 300+ fotografijami. Se še spomnite časov, ko smo za vikend dopust kupili en film s 24 ali 36 fotografijami, ki smo jih potem seveda dali razviti. V današnjih časih pa stotine fotografij pristane in ostane na trdih diskih, kjer postanejo nevarno neobvladljive in ne vemo kako bi se lotili njihove organizacije. Vam je to kaj poznano?

Zakaj ne bi tokrat začeli drugače! Letos, ko pridete z dopusta takoj preglejte fotografije, ter izbrišite slabše, pomežik, zamegljene fotografije itd., ter vse tiste, ki so si skoraj podobne in izberete najboljšo. Bodite neizprosni!!! In tako boste prišli do neke normalne številke, rekla bi 30-40 fotografij za vikend dopust ali manj, v kolikor vam bo uspelo. Nato pa si natisnite nekaj fotografij, da jih boste lahko imeli v prostoru okoli sebe in se spominjali lepega oddiha s svojo družino. Če pa ste popolnoma navdušeni nad svojo organizacijo, pa lahko naredite tudi foto album. Resnično ne potrebujete veliko časa, ko imate naložen program za izdelavo foto knjige, pripravo oblikovanja prepustite čarovniku programa.

Želim vam čarobne dopustniške fotografije.