Kultne serije kot so Friends, Full House, Beverly Hills, 90210 in tako dalje verjetno pozna vsakdo, prav tako bi lahko trdili za Titanic, The Godfather in Forrest Gump – mogočne filme, ki so jih mnogi ogledali večkrat. Kaj pa glasba; kateri albumi so bistveno vplivali na glasbeno industrijo in katere preprosto morate poslušati? Hej, poletje je čas za nekaj novega!

Radiohead – In Rainbows

Ok Computer morda velja za najboljši album skupine Radiohead, vendar je prav In Rainbows tisti, ki je veliko močneje »zatresel« glasbeno industrijo takratnega časa. Glasbeniki so na svoji spletni strani po štirih letih od izdanje zadnjega albuma objavili, da je nov album posnet – še več; izšel naj bi v naslednjih desetih dneh! S tem stavkom je skupina popolnoma spremenila promocijski krog digitalne dobe. Takšno taktiko so kasneje preizkusili številni glasbeniki (med drugim Beyonce in U2). Zakaj je album, poleg izvrne marketinške poteze, tako poseben, pa bo postalo jasno ob poslušanju.

Nirvana – Nevermind

Indie alternativni glasbeniki so za vedno postavili ločnico med »načičkanim« popom in temačnimi, depresivno-progresivnimi toni. Kurt Cobain je tako punk prinesel na glasbene lestvice, vplival na takratno MTV kulturo in s svojo uporniško glasbo za učenje kitare motiviral marsikaterega najstnika. Kultni progresivni hiti Nirvane nikoli niso iz mode!

Michael Jackson – Thriller

Današnji svet bi si brez Thrillerja kar težko predstavljali, saj je skladba glasbeno industrijo spremenila predvsem zvočno, vpivala pa je tudi na marketing.

Gre za mešanico popa, rocka in soula, enako pomembni pa so tudi videospoti, kjer pevec izvaja svoje znamenite gibe (»Beat It«), ki so zdaj že kultni. Poleg tega je Michael Jackson vplival na glasbene lestvice, ki so bile sedaj prisiljene upoštevati tudi črnske izvajalce.

Thriller velja za najbolj prodajani album vseh časov in prvi album, ki je prejel kar osem Grammyev ter na vrhu lestvic desetih lestvic ostal kar eno leto!

Marvin Gaye – What’s Going On

Izvrsten soul glasbenik, ki je z naslovom skladbe frazo »What’s going on?« prenesel v vsakodnevno rabo. Skladbe na albumu govorijo o intimnih zadevah, o bolečih izkušnjah, ki se dogajajo znotraj vsakega posameznika, na videz lahkotni ritmi torej dajejo podlago nadvse premišljenim in globokim besedilom. O pevčevem izjemen vokalu niti ni potrebno govoriti, saj močan, čuten in nadvse prodoren vokal prav gotovo očara tudi najbolj zahtevne.