Hladno stiskano bučno olje počasi prihaja v ospredje tako v kuhinji, kot v kozmetiki. Tudi če se kokosova “norost” še nadaljuje.

Izkazalo se je, da ima med privrženci naravne kozmetike hladno stiskano olje iz bučnih semen (imenovane tudi pepitas) navdušeno občinstvo. Uporabljajo ga za glajenje kože, piling in tudi za vlaženje ustnic. Zakaj ga obožujejo? Ker ima v sebi zapakirano veliko mineralov in ogromno vitaminov.

Kozmetiko s hladno stiskanim bučnim oljem ustvarja Katja Kline, pod imenom MilaKati. Za hladno stiskano bučno olje se se odločila po raziskovanju ter spoznanju, da je olje res zeleno zlato za nego kože, katerega ljudje zelo slabo poznajo. Prav tako, pa je na trgu zelo malo  ponudnikov, kateri bi izdelovali naravno kozmetiko s hladno stiskanim bučnim oljem.

Večino svojih kozmetičnih proizvodov (mila, kreme, losjone, pilinge, make up, balzame,) naredim sama. S tem naredim veliko zase in za naravo. Želim približati znanje o naravnih izdelkih širši publiki, zato organiziram različne delavnice in predavanja  na to temo. Potrebno je namreč pričeti pri sebi in spremeniti navade.”

In … iz hobija je nastal posel. V spletni trgovini www.MilaKati.com lahko kupite balzam za ustnice, negovalno ploščico za telo, negovalni stik za roke, piling za telo in obraz, negovalna olja za nego obraza, naravna trda mila. Za vse informacije lahko pokličete Katjo, in sicer na telefon 040 477 893 ali ji pošljete e-mail: info@milakati.com.

Kako lahko hladno stiskano bučno olje nahrani vašo kožo?

Naravni kozmetični izdelki z dodatkom hladno stiskanega olja so:

  • bogati z vitaminom A in E
  • bogati s cinkom,
  • bogati z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, kot tudi z antioksidanti.

Hladno stiskano bučno olje, uporabljeno v naravni kozmetiki, je narejeno iz semen najvišje kakovosti, pri pridobivanju olja pa ne pride do nobene obdelave semen (segrevanja, praženja, semena le stisnejo, da iz njih priteče olje. Zaradi tega olje ohrani vse minerale in vitamine, saj temperatura ne preseže 40 °C). Hladno stiskano bučno olje je drugačno od toplo stiskanega – tistega, katerega je večina ljudi navajenih. Olje ima zelo nežen vonj in je tudi svetlejše barve.

Za primerjavo: da pridobijo 1 l hladno stiskanega bučnega olja potrebujejo cca 6 kg bučnih semen – za pridobitev 1 l bučnega olja pridobljenega s toplim postopkom (segrevanje in praženje), pa potrebujejo polovico manj bučnih semen – torej cca 3 kg. Zaradi tega je tudi strah, da bi imel kozmetični izdelek vonj po bučnem olju, popolnoma odveč.

Negovalna ploščica

Hladno stiskano bučno olje je bogato z vitaminom E (ca 40 mg v 100 g olja),  antioksidanti,vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin (omega 6 uravnava proizvodnjo kožnega olja- SEBUMa), vsebuje cink, ki pomaga pri celjenju, vlaži in gladi kožo, hkrati pa je tudi zalo dobro za nego naših nohtov, dokazano vpliva na delovanje prostate. Pomaga tudi pri obnovi kože pri manjših opeklinah in ozeblinah. Zaradi uravnavanja sebuma, je primerno za vse tipe kože.

Bučno olje se v naravnih lepotnih izdelkih uporablja čedalje bolj pogosto, čeprav je res, da je pri nas ponudba takšne kozmetike precej omejena. Zato smo napisali nekaj primerov, kje vse se takšno olje lahko uporablja.

Tukaj so 4 načini, kako lahko v svojo lepotno rutino vključite hladno stiskano bučno olje:

Negovalne ploščice: Najbolje jih je uporabiti po tuširanju, ko je naša koža še topla, saj se masla ob stiku s kožo lepo stopijo in jo z lahkoto nanesemo po telesu. Tako se vpijejo v našo kožo in s jo tem nahranijo ter navlažijo. Bučno olje je bogato z vitamini in minerali, zato pomaga v boju proti prostim radikalom in spodbuja obnovo kožnih celic.

Milo: Uporabljajte takšna mila, ki kože ne izsušijo in ne zapirajo por. Koža bi po umivanju z milom iz hladno stiskanega bučnega olja morala biti nežna, voljna in mehka.

Milo Milakati

Balzam za ustnice: Poiščite takšen balzam, ki vsebuje same naravne sestavine. Primer: Kombinacija kokosovega olja (bogato z antioksidanti), bučnega olja (bogato z vitamini in minerali, pomaga v boju proti prostim radikalom, spodbuja obnovo kožnih celic), in čebeljega vosek omogoča, da negovalne sestavine prodrejo v kožo in tam tudi ostanejo. Za ustnice je primerno tudi olivno olje, saj jih ta dobro in je prav tako bogato z antioksidanti in vitaminom A ter E.

Potovalni stik: Primeren za prenos na potovanjih, izletih, sestankih, saj je majhen in priročen. Velikokrat imamo suh zunanji del rok, noge – nimamo pa časa, da se namažemo s kremo in čakamo da se nam krema vpije v roke, da lahko nadaljujemo z delom. Vsebino le potisnete iz tube oz stika – namažete kožo in stik zaprete s pokrovčkom.

Milakati logo

 

Več informacij o naravni kozmetiki, ki vsebuje hladno stiskano bučno olje, najdete na spletni strani www.MilaKati.com.