Menstrualni krči so lahko prava nadloga; za njimi trpi več kot 50 odstotkov žensk. Vseeno menstrualni krči, zoprne nadloge, ne sodijo med težja obolenja, kljub vsemu pa lahko vplivajo na vaše razpoloženje – med groznimi bolečinami verjetno niste najboljše volje, kajne?

Med »tistimi dnevi« v mesecu si lahko pomagate s temi preprostimi triki, ki bodo poskrbeli, da bodo bolečine hitro izginile (ali pa se vsaj zmanjšale). Če triki ne bodo pomagali, obiščite osebnega zdravnika; morda gre za kakšno drugo zdravstveno težavo.

  1. Poskrbite za zdravo prehrano

Da, tako je! Tudi zdrava prehrana lahko pomaga pri zmanjšanju menstrualnih krčev – tu govorimo predvsem o manjšem vnosu maščob in večjem vnosu zelenjave. Nekateri znanstveniki priporočajo celo vegetarijanski način prehranjevanja!

Hitra rešitev: namesto nenehnega obiskovanja restavracij si hrano večkrat pripravite doma – obrokom dodajte veliko zelenjave, med obroki pa za prigrizek namesto čipsa izberite sadje.

  1. S čajem nad bolečino

Nekateri čaji znanstveno dokazano blažijo menstrualne krče. Gre predvsem za prave zeliščne čaje. Poskusite z zelenim čajem ali čajem s pepermintom. Za boljši učinek se po čaj odpravite v čajarno – čaji so tam namreč veliko bolj kvalitetni kot v običajnih trgovinah.

  1. Ribje olje in vitamin B1

Če vas mučijo menstrualni krči lahko kot prehranski dodatek jemljete ribje olje in vitamin B1 – znanstevniki so namreč dokazali, da bo zadostna količina omenjenih hranil znatno zmanjšala menstrualne krče.

Hitri nasvet: stopite v lekarno in farmacevtka vam bo z veseljem svetovala, kakšne vrste ribje olje je primerno za vas, poleg tega pa vam bo pomaga tudi pri izbiri vitamina B1 (tableti, kapsule, tableti, ki se raztopijo v vodi…).

  1. Eterična olja

Na vaše počutje bodo blagodejno vplivala tudi eterična olja. Za tiste bolj zahtevne priporočamo tudi masažo, ki bo sprostila celotno telo. Ob razvajanju si lahko prižgete še dišeče svečke – izberite vonj sivke ali vanilije, ki še posebej pomirjata.

  1. Kontracepcijske tabletke

Včasih je rešitev na dlani – in je še lažja kot si lahko predstavljate: kontracepcijske tabletke! Tabletke niso le učinkovita medota kontracepcije, ampak ugodno vplivajo tudi na menstrualne krče – ti bodo popolnoma izginili – vaša menstruacija pa bo postala redna. Če ste kontracepcijske tabletke že poskusili in vam niso odgovarjale, je morda čas, da poskusite še enkrat – tokrat z drugimi!

>> Še več nasvetov in predvsem izdelkov, ki bodo olajšali vaše dneve med menstrualnim ciklom, najdete na tej povezavi: www.lalicup.si.