Ste izgubljeni v svoji fitnes rutini? Mečete brisačo v koš umazanega perila, pa niste niti malo potrenirali? Tovrstno obnašanje je precej bolj pogosto, kot si mislite. Zakaj? Ker nam določena prepričanja o življenju in aktivnosti na sploh preprečujejo doseganje osebnih ciljev.

Dobra novica: Svoja prepričanja lahko spremenimo. In še nasvet: Zabavajte se z vadbo in veselite se iskanja kreativnih načinov razgibanega in vsakdanjega aktivnega življenja.

Začnimo s temi tremi zmotnimi prepričanji, ki vas omejujejo pri aktivnem preživljanju prostega časa:

1. Trening je pomemben le, če je intenziven in traja dalj časa.

Veliko ljudi misli, da je “pravi” trening tisti, ki traja več kot 20 minut in nas pusti popolnoma prepotene in zadihane. Seveda, to je eden od načinov, zagotovo pa ni edini in ni za vsakogar. Tudi druge oblike telesnega gibanja prinašajo boljše zdravje in razpoloženje ter manj stresa in skrbi.

Kaj lahko storite, da to mišljenje spremenite: Poiščite majhne, dosegljive in prijetne priložnosti, da v svoj običajen dan prinesete aktivnost. Na primer, namesto dvigala raje izberite stopnice, v trgovino pa se odpravite kar peš.

2. Sebično je, da lastne potrebe postavljam na prvo mesto. Pred družino in pred delom.

Nekateri ljudje resnično verjamejo v to, da je njihov občutek dobrega počutja sebično dejanje. V resnici je ravno nasprotno: Osvežite svojo energijo in skrb za svoje zdravje ter dobro počutje. To je namreč bistvenega pomena, ki vam pomaga skrbeti za tiste, ki jih najbolj cenite.

Kaj lahko storite, da to mišljenje spremenite: Začnite z malimi triki. Katero majhno, a čudovito stvar lahko zase storite že danes? Kaj lahko storite, da boste obnovili  dober občutek? Namig: Prijeten in topel tuš!

3. Nikoli nisem imel/a dovolj energije za vse – družino, delo in še za rekreacijo.

Ko se prepričamo, da dejansko imamo več energije, s katero skrbimo za družino, za svoje delo in nenazadnje zase, šele ustvarimo možnost za nove občutke.

Kaj lahko storite: Morate se zavedati svojih dnevnih energijskih nivojev in občutka dobrega počutja. Ko izgubite povezavo z lastnim telesom, takrat izgubite tudi naravno in bistveno uravnoteženje sistema. Težko je sprejemati dobre odločitve o skrbi zase, zato poslušajte svoje telo, namesto da ga ignorirate. To je ključno, saj boste le taki povečali raven svoje dnevne energije in veselja.

Začnite biti pozorni na to, kako se počutite v običajnem dnevu.  Katere vrste telesnega gibanja vam prinašajo prijetne občutke in katere slabe? Z malo prakse boste slišali pav vsa sporočila vašega telesa, odgovorili pa mu boste z radostjo.

Veselje