LETOS ŽE 18., POLNOLETNI CELOMESEČNI MEDNARODNI KLUBSKI FESTIVAL ORTO FEST

Od 1. do 29. aprila letos poteka že 18., torej že polnoletni festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že okoli 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Kot tak je edinstveni slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaletiti in izvirnosti določenega trenutka.

Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 35 domačih in tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit.

Specifičen pa je tudi po temu, da traja skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

Otvoritveni koncert letošnjega festival je bil v rokah legendarne skupine Lačni Franz, ki je bil v soboto, 1. aprila na svetovni dan norcev in ki so ga otvorili s svojo izjemno dobro ocenjenim albumom Ladja norcev/Svako dobro in Železnim repertoarjem. Skupina Lačni Franz se je zbrala 1979 in med naprekinjenim nastopanjem po vseh republikah nekdanje Jugoslavije do leta 1994 posnela 9 albumov in pozneje objavila še 4 kompilacije.

Že nocoj, 10. 4. boste priča slovenskemu mlademu, a že zelo prodornemu “dvojcu”. Če so pred zmago na prvi ediciji natečaja dijaških bandov Špil liga skupino Koala Voice poznali le redki, jih danes poznajo vsi spremljevalci glasbene scene v Sloveniji. V zadnjih dveh letih so nastopali vse od Rusije do Liverpoola, pa vse od Nizozemske do Bratislave in Skopja. Britanski časopis DIY pa jih je razglasil za eno izmed petih najboljših odkritij konference Eurosonic leta 2016. Manca, Domen, Tilen in Miha trenutno zaključujejo snemanje drugega studijskega albuma, kjer je za produkcijo skrbel Danton Supple.

Ob njih bo nastopila prav tako mlada skupina MRFY, ki od leta 2013 deluje v Ljubljani in Novem mestu. Po izboru žirije so med 14 bendi zmagali v oddaji V svojem ritmu RTV Slovenije, kjer so jim za nagrado posneli videospot. Ob koncu prejšnjega leta so izdali svoj prvi single z naslovom Klic, ki so ga eno leto ustvarjali pod producentsko taktirko Tomislava Jovanoviča – Tokca (Dan D). Piko na i je z masteringom dodal Bryan Lucey, ki je med drugimi masteriziral tudi Arctic Monkeys, Black Keys, The Kills, Depeche mode … Klic je po predlogu Andreja Karolija in glasovanja klicateljev bil tudi popevka tedna na Valu202. V okoli 20 dneh je posnetek na Youtubu dosegel že več kot 5.000 ogledov.

Koala Voice:

Dve sili progresivne glasbe, Soen (USA/Swe) in Madder Mortem (Nor) bosta zasedli oder Orto Festa 11. 4. Soen je zasedba, ki je mogoče najbolj znana po tem, da v njej igra Martin Lopez, nekdanji bobnar progresivcev Opeth. Mogočna progresivna nota se kali v glasbenem univerzumu, ki so ga ustvarili Tool, katere Soen jemljejo za očiten vzor, kar tudi priznavajo in promovirajo. Prvenec zasedbe Soen, Cognitive, je prinesel nov veter v žanr progresivne glasbe, naslednik Tellurian pa dokazal, da gre za zasedbo, katero ni moč jemati samoumevno, saj vztrajno preseneča. Pa tudi v živo izpadejo odlično. Letos napovedujejo album Lykaia. Madder Mortem so norveški progresivci, katerih temne barve so se začele kaliti najprej v atmosferični doom glasbi in to že davnega leta 1997. Zasedba iz Osla je z leti postala ime, ki ga postavljajo ob bok underground progresivcem, kot so kultni Arcturus, portugalski Ava Inferi, angleški To-Mera, švedski The Provenance ter tudi norveški In The Woods …

SOEN

MADDER MORTEM

Naslednji večer, 12. 4. se bo predstavil eden najbolj aktivnih slovenskih bendov na tuji sceni – Torul. Igrali so v številnih evropskih državah, s svojimi singli pa osvajali vrhove tako tujih kot tudi domačih lestvic. Pred kratkim so izdali svoj peti studijski album Reset, s katerim so predstavili novega vokalista Maja Valerija. Album je bil deležen odličnega odziva tako medijev kot publike, ter se po mnenju mnogih glasbenih kritikov uvrstil med pet najboljših albumov preteklega leta. Melanholična plesna skladba Saviour of Love se je kot prvi single z albuma Reset uvrstila na sam vrh mnogih lestvic kot sta Točka ter Domačica.

Koncert skupine Avven ob izidu novega albuma EOS, kjer obljubljajo nekaj novega, produkcijsko dedelanega in izpiljenega, bo že 13. 4. Avven po dveh klasičnih folk-metalsko obarvanih albumih prebijajo meje lastne ustvarjalnosti ter z albumom EOS predstavljajo novo, sodobno fuzijo gromečih kitar in folk motivov. Isti večer bodo na Orto Festu nastopili Spotless Minds, ki prihaja iz Celja.

Ska-punk-reggae-metal-rock vode bo v petek., 14. 4. zastopala zasedba Elvis Jackson, ki že skoraj 20 let skrbi za ekstra energične koncertne nastope doma in v tujini, njihov unikaten odrski performans in 6 studijskih albumov pa jim je med drugim prineslo večkratno proglasitev najboljšega koncertnega banda v Sloveniji. S svojimi hiti This Time, Not here to pray, I Believe In, Window, Wake me up in drugimi so se predstavili tudi na mnogih evropskih festivalih in nastopali ter ustvarjali z glasbeniki svetovnega kova.

Že naslednji večer, 15. 4. pa oder zasedejo stari znanci Orto bara, Zmelkoow, katerih teksti sicer občasno razkrivajo njihovo vsaj shizofreno, če že ne psihopatsko dušo. Pripravili so R’N’R glasbeno pripoved o psycho-killerju, v kateri bodo skozi svoje bolj ali manj morbidne komade secirali klasično genezo slovenskega (ki je sam sebi največji sovražnik) psihopata. Med samim nastopom, bodo Zmelkoow premirno predstavili tudi novi spot za pesem Polna luna.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 22. uri, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.

Za vsa vprašanja in nagradne igre smo vam na voljo na info@orto-bar.com, akreditacije za izbrane dogodke sprejemamo do 30. 3. 2017 preko spletnega obrazca.  Hvala za vašo podporo in vljudno vabljeni. Dežurni telefon Orto bara: 01 23 21 674.

 

PROGRAM

 • Ponedeljek, 10. 4.

Mrfy(SLO), Koala Voice (SLO)

 

 • Torek, 11. 4.

Soen (USA/Swe), Madder Mortem (Nor)

 

 • Sreda, 12. 4.

Torul (SLO)

 

 • Četrtek, 13. 4.

Avven (SLO), Spotless Minds (SLO)

 

 • Petek, 14. 4.

Elvis Jackson (SLO)

 

 • Sobota, 15. 4.

Zmelkoow (SLO)

 

 • Ponedeljek, 17. 4.

Manouche (SLO)

 

 • Torek, 18. 4.

Los Ventilos (SLO)

 

 • Sreda, 19. 4.

Cowboys from Hell (SLO)

 

 • Četrtek, 20. 4.

Havok (USA), Warbringer (USA), Gorod (Fra), ExMortus (USA)

 

 • Petek, 21. 4.

Opća Opasnost (HR)

 

 • Sobota, 22. 4.

Messerschmitt (HR)

 

 • Ponedeljek, 24. 4.

Rudi Bučar in Istrabend

 

 • Torek, 25. 4.

Seventh Station (SLO)

 

 • Sreda, 26. 4.

Blaze Bayley (UK, ex-Iron Maiden), Vigilance (SLO)

 

 • Četrtek, 27. 4.

Benighted (Fra), Wormed (Spa), Unfathomable Ruination (UK),                                                                   Omophagia (Swi)

 

 • Petek, 28 .4.

Stray Train (SLO)

 

 • Sobota, 29. 4.

zaključek Orto Festa – Nipke & The Nipples (SLO)