Je lahko hujšanje tudi neboleče? Zdi se, da smo prisiljeni v razmišljanje, da je edini način za izgubo kilogramov pomanjkanje in odrekanje. Če je nekaj resnično boleče, bi si želeli početi ves čas? Seveda ne – to je boleče!  Če želite biti vitke in zdrave, boste morale najti način, da boste svojo težo uravnavale na prijeten, zdrav in trajnosten način. Torej, tukaj je seznam 10 živil, s katerimi si boste zagotovile učinkovito, predvsem pa neboleče hujšanje!

1. Listnata zelena zelenjava

Listnata zelena zelenjavaSem štejemo špinačo, kolerabo, zelene solate, ohrovt, zeleno in druge. Zelena listnata zelenjava ima zelo malo kalorij in ogljikovih hidratov in je polna vlaknin, mineralov, vitaminov, klorofila in antioksidantov. Tudi kalcij, ki dokazano pomaga pri izgorevanju maščob (1). Zelena listnata zelenjava je tudi dober način, kako zapolniti volumen vaših obrokov z zdravjem. Raziskave kažejo, ljudje, ki uživajo nizkokalorično hrano, tudi sicer zaužijejo manj kalorij (2).

2. Križnice

Križnice, brokoli, zeljeV skupino križnic štejemo brokoli, cvetačo, zelje in ohrovt. So visoko vlakninske, imajo malo kalorij, lepo zapolnijo in vsebujejo dosti beljakovin. Poleg tega so zelo hranljivo in učinkovite v boju proti raku (3).

3. Krompir (kuhan)

krompirKrompir vsebuje veliko hranljivih snovi, lahko bi rekli malo vsega, kar potrebujemo. Vsebuje veliko kalija, ki nam ga večini primanjkuje ter igra klučno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka. Na lestvici, ki meri, kako zapolni nas neko živilo, je kuhan krompir ocenjen najvišje (4). Pomembno je, da kuhan krompir malo počiva, saj se tako formira posebna vrsta škroba (resistant), ki ima ogromno pozitivnih lastnosti, med drugimi tudi hujšanje (5).

4. Fižol in druge stročnice

Fižol in druge stročniceLeča, črn in rjav fižol ter nekatere druge stročnice dokazano pomagajo pri hujšanju. So visoko proteinska in vlakninska živila. Vsebujejo tudi nekaj posebnega škroba, kot krompir.

Zelena listnata zelenjava

5. Avokado

avokadoČe večina sadja vsebuje dosti ogljikovih hidratov, je avokado nabit z zdravimi maščobami, ki so ključnega pomena za zdravo telo, kot denimo tiste, ki jih najdemo v olivnem olju. So odličen dodatek solatam, saj so raziskave pokazale, da zdrave maščobe do 15x izboljšajo absorpcijo hranljivih snovi iz zelenjave (6). Vsebuje tudi dosti vode, kalija in vlaknin in niso tako kalorični, kot delujejo.

6. Oreščki

OreščkiSo odličen prigrizek ali dodatek, saj vsebujejo lepo uravnotežene deleže beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Raziskave kažejo, da izboljšajo metabolično zdravje in pomagajo hujšati (78). Prav tako dokazano, ljudje, ki jedo dosti oreščkov so vitkejši in bolj zdravi (9). Vendar ne pretiravajte, saj so visoko kalorični.

7. Sadje

sadjeVečina strokovnjakov in nutricionistov se strinja, da je sadje zdravo. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki jedo dosti sadja (in zelenjave) bolj zdravi, kot tisti, ki ne (1011). Čeprav sadje vsebuje sladkor, je vseeno nizko kalorična hrana, poleg tega vlaknine pomagajo, da sladko ne vstopi prehitro v krvni obtok.

8. Chia semena

Chia semenaChia semena so med najbolj hranljivimi živili na svetu, zato spadajo med t. i. superživila. Večino ogljikovih hidratov, ki jih vsebuje, so vlaknine, ki so mimogrede med najboljšimi na svetu (12). Zaradi tega se ob stiku z vodo povečajo do 12x, kar pomeni, da vas nasitijo bolj učinkovito (13). Pospešujejo absorpcijo in razgradnjo maščob in imajo nizek glikemični indeks. Chia semena so eden najboljših virov omega 3-maščobnih kislin, poleg tega vsebujejo dvakrat več beljakovin kot druga semena in žita, bogata pa so še z antioksidanti, kalijem, železom in vitamini A, D, K, E in B.

9. Polnozrnate žitarice

žitaricePolnozrnate žitarice (ovseni, rženi, pirini kosmiči, rjav riž, kvinoja) so nabita z vlakninami in vsebujejo veliko beljakovin. Oves vsebuje beta-glukana, ki dokazano povečuje sitost in izboljšuje metabolično zravje (1415). Tudi riž (bel in rjav) vsebuje dosti posebnega škroba, posebej, če ga kuhamo in pustimo, da počiva (16).

10. Temna čokolada

Temna čokoladaBrez težav si lahko med obroki privoščite košček ali dva črne čokolade. Raziskava je pokazala, da ljudje, ki uživajo črno čokolado, pojedo 15% manj pice nekaj ur kasneje kot tisti, ki se odločijo za mlečno. Poleg tega je polna antioksidantov in ima ogromno pozitivnih vplivov na vaše telo.

mešana gajbica

Najboljši način, ko razmišljate o izgubi telesne teže oziroma hujšanju (ali če imate težave z diabetesom, holesterolom) je ta, da ne razmišljate, česa vse ne smete jesti, temveč, da si na svoj jedilnik vsilite zgornja živila, ki so za vas dokazano zdrava in vam bodo pomagala na poti do vaših ciljev. Pri Gajbica.si so za vas pripravili zdrave pakete sadja, zelenjave in oreščkov, ki vam jih redno dostravljajo na dom ali kar v službo!

kupon škarje caelle

gajbica banner

 

 

 

(oglasno sporočilo)