Predstavljajte si, da se zjutraj peljete na delo. Ste zaspani, vse vam gre narobe, zamujate v službo, povrhu vsega pa ste se ujeli še v prometni zamašek. Ti občutki jutranje frustracije so vam prav gotovo znani še zdaleč pa niste edini. Vendar pa se lahko potolažite – prav lahko bi bilo še mnogo, mnogo huje. Sledi  10 mest z najhujšim prometom  na svetu.

Ciudad de México, Mehika

Ciudad de México po raziskavi iz letošnjega leta velja za mesto z najhujšimi prometnimi zamaški na svetu . Vozniki naj bi na cesti povprečno preživeli  59% več časa kot navadno, medtem ko v času prometne konice ta številka naraste kar na 97%. To pomeni, da v avtomobilih letno zapravijo tudi do 219 ur. Zato turistom svetujejo javni prevoz, predvsem podzemno železnico.

Bangkok, Tajska

Na drugem mestu sledi Bangkok, kjer je promet najhujši v večernih urah, nekoliko bolje je zjutraj. Če se ujamejo v najhujšo prometno konico, naj bi vozniki dnevno v avtomobilih zapravili tudi do ene ure,  pa vendar prometni zamaški ne skrbijo le za paranje živcev. Mestu namreč dajejo tipični značaj, turisti pa se skozi ulice peljejo s posebnimi taksiji, imenovanimi »tuk tuk«.  Ti so znani predvsem po svoji  vratolomni vožnji.

Bangkok

Istanbul, Turčija

Tako kot Bangkok ima tudi Istambul najhujše prometne zamaške zvečer, takrat se vam pot lahko podaljša tudi do 94%. Na srečo pa naj bi se situacija vsako leto izboljševala, oblasti pa načrtujejo tudi nov prometni sistem, ki bo vključeval enotirno železnico , namenjen pa bo predvsem turistom, ki si bodo tako lahko brez skrbi, da bi bili ujeti v prometni konici, ogledali mestne znamenitosti.

Rio de Janeiro, Brazilija

Od brazilskih mest je po številu prebivalcev Rio de Janeiro na drugem mestu, poleg tega pa je tudi priljubljena turistična destinacija, zato česa drugega kot gneče ni pričakovati. Na dan lahko  v »normalnih« razmerah na cesti izgubite tudi do 43 minut, v času olimpijskih iger pa je bila najdaljša kolona dolga kar 120 km.

Moskva, Rusija

Rusko glavno mesto je na lestvici peto, stanje pa se  počasi izboljšuje. Kljub temu na cestah tam povprečno preživite 44% več časa kot bi ga, če zastojev ne bi bilo, v času najhujše prometne konice lahko številka naraste tudi do 91%. Zato večina prebivalcev uporablja podzemno železnico,  ki pa je priljubljena tudi med turisti, saj nekatere postaje spominjajo na muzeje ali galerije.

Bukarešta, Romunija

Za razliko od večine mest pa se v Bukarešti prometni zastoji v primerjavi s prejšnjimi leti le povečujejo. Najhuje je v jutranjih in večernih urah, ko naj bi se čas potovanja podaljšal tudi do 83%. Kljub temu pa se namesto javnih prevozov večina prebivalcev odloča za uporabo osebnih avtomobilov,  saj imajo možnost brezplačnih parkirnih mest, avtobusi in tramvaji pa pogosto ne zagotavljajo možnosti prevoza do želenega kraja brez prestopanja.

Salvador, Brazilija

Brazilija je država, kjer je gneča na cesti stalnica, zato se je na listi poleg Ria de Janeira znašel tudi Salvador. Tam je situacija ni precej boljša,  dnevno lahko na cesti izgubite tudi do 42 min, najhujši zastoji pa se pojavijo v večernih urah.

Recife, Brazilija

Recife je še eno brazilsko mesto, znano po svojih prometnih zamaških. Gneča je podobna kot v Salvadorju, zato veliko prebivalcev namesto avtomobilov za prevoze uporablja kolesa. Letno bi na cesti namreč izgubili tudi do 169 ur.

Chengdu, Kitajska

V Chengduju prometni zamaški v primerjavi s prejšnjimi leti naraščajo, poleg tega pa je mesto znano tudi po rekordnem številu oblačnih dni, zato ne velja za najbolj priljubljeno turistično destinacijo. Vozniki na cesti dnevno izgubijo tudi do 46 min, zato se obiskovalcem priporoča javni prevoz, predvsem z vlaki in avtobusi.

Chengdu

Los Angeles, ZDA

Nobeno presenečenje ni, da je Los Angeles glede na najhujši promet na vrhu lestvice Združenih držav Amerike. Kljub temu, da tam dnevno na cesti preživite kar 43 minut več, kot bi jih brez prometnih zamaškov, pa mesto kljub temu velja za enega najbolj obiskanih v državi, predvsem zaradi svoje filmske in zabavne industrije.

*Podatki so iz raziskave TOMTOM iz leta 2016.